DIKSMUIDE _ Op de 74ste IJzerbedevaart heeft voorzitter Lionel Vandenberghe alle Vlaamse politici opgeroepen samen aan hetzelfde Vlaamse zeel te trekken. Want na Lambermont is er nog heel wat werk aan de winkel om Vlaanderen meer autonomie te geven, verklaarde hij tegenover een kleine 10.000 bedevaarders. Een eerste test is volgens Vandenberghe de houding van de Vlaamse partijen tegenover het Europees verdrag ter bescherming van de nationale minderheden.
'Een paard van Troje', meent het Ijzerbedevaartcomité.

De Ijzerbedevaart verliep vandaag rustig en in een ingetogen sfeer. Hoewel de cijfers nog niet officieel zijn, zouden er een kleine 10.000 mensen zijn afgezakt naar de bedevaartweide in Diksmuide. Volgens de organisatoren zijn dat er 15.000. Onder hen uitgebreide delegaties van CVP, VU en Vlaams Blok.

Naast de oproep aan de Vlaamse partijen ging de voorzitter van het Ijzerbedevaartcomité vooral de Europese toer op, met een pleidooi voor een democratischer Europa dat een stem geeft aan de regio's en respect heeft voor alle talen.

De 74ste Ijzerbedevaart had als motto 'Vooruit, maar niet vergeten'. Het comité wil op die manier aandacht blijven besteden aan het verleden - herdenking van de gesneuvelden tijdens WOI, de opening van de crypte en het uitbouwen van het museum - maar tegelijkertijd kijken naar de toekomst. 'We willen meewerken aan de uitbouw van een autonoom Vlaanderen in een Europa dat aandacht heeft voor de eigenheid van de volkeren en culturen', aldus Vandenberghe.

Volksnationalisme

De voorzitter benadrukte ook dat het nationalisme in België teveel in het verdomhoekje wordt geduwd en steeds weer negatief in het nieuws komt. Vandenberghe verwees op die manier naar de affaire met het Sint-Maartensfonds en het daaropvolgende ontslag van VU-minister Johan Sauwens. 'Overal ter wereld wordt volksnationalisme aangemoedigd. In eigen land wordt ze verketterd, omdat de verbinding gemaakt wordt met een verkrampt egoïstisch nationalisme dat inderdaad leidt tot discriminatie en geweld. Dat is ons nationalisme niet', klonk het. Vandenberghe nam zo afstand van het Vlaams Blok.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in