SKOPJE _ Etnisch Albanese rebellen hebben volgens de Macedonische televisie vanochtend een motel opgeblazen. Twee medewerkers worden vermist. Over hun lot is nog niets bekend want het motel ligt in gebied dat door de Albanese rebellen wordt gecontroleerd, hetgeen de reddingsoperatie bemoeilijkt.
Bij het motel, ongeveer tien kilometer ten zuiden van Tetovo, zou rond 07.00 uur springstof zijn ontploft. Het gebouw werd zwaar beschadigd. De aanslag komt er na eerdere aanslagen op een Macedonisch klooster en TUV-station in Tetovo.

Ondertussen startten afgevaardigden van de Navo en van de Macedonische regering nieuwe gesprekken over het aantal wapens dat de etnisch Albanese rebellen moeten inleveren.

'Wij zijn nog steeds op zoek naar een akkoord over een geloofwaardig aantal wapens', aldus een Navo-afgevaardigde. De besprekingen komen er na kritiek van de Macedonische autoriteiten over het aantal wapens dat de Navo en het UCK hebben afgesproken in te leveren. De Navo heeft de afgesproken hoeveelheid niet bekendgemaakt, maar naar schatting zou dat tussen de 3.000 en 3.500 liggen.

De Macedonische premier Ljubco Georgievski noemde dit aantal zaterdag 'lachwekkend'. Het zou twintig tot dertig keer lager liggen dan de schattingen van de Macedonische autoriteiten over het wapenbezit van de etnisch Albanese rebellen.

De Navo hoopt tegen zondagavond op een akkoord over de exacte hoeveelheid, zodat de operatie Essential Harvest maandag kan beginnen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in