HARARE _ President Robert Mugabe van Zimbabwe heeft plannen om alle blanke boeren het land uit te zetten. Dat blijkt uit geheime documenten waar de Britse krant The Telegraph de hand op kon leggen. De blanke boeren zouden voor de verkiezingen van volgend jaar moeten zijn uitgewezen.
De geheime opdracht kreeg de title 'Operation Give Up and Leave' (geef op en vertrek). Volgens The Telegraph staat in het rapport dat de operatie grondig moet worden voorbereid. 'Boeren zouden systematisch moeten worden lastiggevallen en geestelijk onder druk worden gezet tot hun bedrijven ontwricht raken en ze het land verlaten', citeert de krant het geheime document. Een van de pesterijen kregen de blanken onlangs te horen: ze moeten nog dit jaar afstand doen van hun rechten op een Brits paspoort indien ze burger van Zimbabwe willen blijven. De ongeveer 40.000 Britten in het Zuid-Afrikaanse land worden hiermee voor een dilemma geplaatst.

Boeren die zich verzetten, moeten volgens het uitgelekte plan rekening houden met de zogenaamde 'Pamire-zwijgmethode'. Chris Pamire was een zakenman en een voormalig aanhanger van Mugabe's partij ZANU die onder mysterieuze omstandigheden het leven liet bij een verkeersongeval.

Het bewuste document in The Telegraph dateert van juli, kort voordat op verscheidene plaatsen in het noorden van het land boerderijen door zwarte veteranen werden geplunderd en honderden boeren hun eigendom in de steek lieten.

Het is sinds een jaar onrustig in Zimbabwe. De president heeft het akkerland van de blanken herverdeeld onder de zwarte bevolking. De zwarte veteranen bevochten in de jaren zestig en zeventig het blanke minderheidsregime en worden hiervoor nu 'beloond'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in