BRUSSEL _ Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine mag tevreden terugblikken op de afgelopen drie dagen. Het muziekfestival in Kiewit bij Hasselt, dat plaatsvond van donderdag tot zaterdag lokte, gespreid over drie dagen immers zowat 110.000 muziekfans naar de vier hectare grote weide.
Bovendien waren de muziekgoden de organisatoren goed gezind en beperkte de hulpverlening zich vooral tot het blussen van kleine brandjes.

'De festivalganger bleek dit jaar goed voorbereid', aldus dienstleider Bart Vissers van Het Vlaamse Kruis op Pukkelpop zaterdagnamiddag. 'We kregen weinig te maken met mensen die last hadden van de warmte. Als we moesten ingrijpen, ging het vooral om verstuikingen en kleine blessures'.

Ook de politie, op en rond de weide aanwezig met zowat zeventig agenten in uniform én in burger, had een opvallend rustige driedaagse. 'We noteerden geen enkele vorm van geweldpleging en ook de aanwezigheid van drugdealers was opvallend laag', wist Francis Balaes, commissaris van de lokale politie Hasselt. 'We maken ons geen illusies dat Pukkelpop een 'clean' festival is gewees', aldus nog Balaes. Onze eerste speerpunt was van Pukkelpop een veilig festival te maken. Ik denk dat we daarin redelijk goed zijn geslaagd'.

Spearheads

Op de slotdag van het festival was het hip hopband 'The Spooks' dat de, op dat moment nog bescheiden menigte voor het eerst aan het springen kreeg. Het bleek slechts een voorsmaakje van het feest dat Michael Franti en zijn 'Spearheads' zouden bouwen. Door de combinatie van soulvolle funk, het enthousiaste publiek en de tropische temperatuur, lag Kiewit een klein uur lang op de Caraiben.

Het rauwe grunge-geluid van 'Stone Temple Pilots' kreeg, getuige het niet roepen om een bis-beurt door het publiek, de massa niet meteen op de hand en stond in schril contrast met de sirenenzang van Heather Nova. De singer-songwriter uit Bermuda kreeg met haar handvol hits de handen van het publiek wel op elkaar.

The Prodigy

Topacts op de slotdag waren 'Tricky 'in de Marquee en 'Muze' en 'The Prodigy' op het hoofdpodium. De slotakkoorden van de driedaagse hoofdmis van de alternatieve muziek weerklonken van op de dance-area, waar Paul Daley de Boiler Room mocht sluiten. In totaal traden op drie dagen tijd net geen 150 groepen of artiesten aan op acht podia. Dat maakt van Pukkelpop een muzikale supermarkt waar iedereen op elk moment van de dag aan zijn trekken komt. De formule lijkt alvast aan te slagen: donderdag en vrijdag vonden telkens 35.000 muziekfans hun weg naar de weide in Kiewit. Zaterdag waren het er minstens 40.000.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in