Hackers hebben een Chinese vlag geplaatst op de website van het internationale filmfestival van Melbourne. Zij wilden daarmee kennelijk uiting geven aan hun ongenoegen over de geplande aanwezigheid van de Oejgoerse actievoerster Rebiya Kadeer op het festival of anderszins tegen het festivalbeleid protesteren. Eerder werden vier Chinese films teruggetrokken en protesteerde een Chinese diplomaat tegen de vertoning van een documentaire over Kadeer.
Volgens de regering in Beijing zit de in ballingschap in de Verenigde Staten verblijvende Kadeer achter de onlusten die begin deze maand de westelijke provincie Xinjiang troffen. Daarbij gingen Oejgoeren en Han-Chinezen elkaar te lijf. Bijna tweehonderd mensen vonden de dood.

Kadeer, die ooit jarenlang in een Chinese cel zat, wordt op 8 augustus op het festival verwacht. Zij ontkent enige rol te hebben gespeeld in de ongeregeldheden.

Een festivalwoordvoerster zei dat een hacker zaterdag gedurende 45 minuten een Chinese vlag op de festivalsite had geplaatst. Ook werden in het Engels gestelde boodschappen geplaatst waarin van de organisatoren verontschuldigingen aan alle Chinezen worden geëist. De websitebeheerder registreerde honderden andere aanvallen op de site, aldus de woordvoerster.

De documentaire over Kadeer, '10 Conditions of love', ging zondagavond op het festival normaal in première. Er deden zich geen ongeregeldheden voor. Festivaldirecteur Richard Moore zei dat 'een ware tsunami' aan haatmail was ontvangen. Hij zei ook dat een Chinese diplomaat van het consulaat in Melbourne twee weken voor de opening van het festival had geëist dat de documentaire over Kadeer zou worden teruggetrokken.

De regisseur van de documentaire, Jeff Daniels, stelde de Chinese autoriteiten verantwoordelijk voor de campagne. Hij zei het 'weerzinwekkend' te vinden dat door toedoen van de Chinese regering filmliefhebbers worden gedwongen veiligheidsmaatregelen te nemen als zij een film willen zien.