Een niet-gouvernementele organisatie die in Cambodja tegen seksuele uitbuiting van kinderen ijvert, heeft een petitie gelanceerd voor de uitwijzing van Philippe Dessart uit Cambodja. De 49-jarige Belg, die vroeger in de Luikse deelgemeente Chênée woonde, kwam dit jaar vrij na een veroordeling tot drie jaar cel wegens misbruik van een 13-jarige Cambodjaanse jongen.
Dessart werd in 2006 tot achttien jaar effectieve opsluiting veroordeeld in Cambodja, maar zijn straf werd in augustus 2008 in beroep tot drie jaar herleid. Na zijn vrijlating in april dit jaar vestigde hij zich in de provincie Banteay Meanchey, niet ver van het gezin van zijn slachtoffer, schrijft de krant La Meuse in haar zondageditie.

'Het risico is erg groot dat Philippe Dessart recidiveert op hetzelfde slachtoffer of op zijn jongere broer van 11 jaar', zegt de organisatie in de Luikse krant. De ngo wil met de petitie, die de steun heeft van vier andere organisaties, het Cambodjaanse ministerie van Binnenlandse Zaken onder druk zetten om Dessart uit te wijzen.

Een afgevaardigde van het ministerie van Justitie zei vrijdag in de Cambodjaanse pers dat de Belg enkel het land kan worden uitgezet als hij opnieuw een misdrijf pleegt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig