Met een spetterende slotceremonie werd in een met 40.000 toeschouwers uitverkocht Main Stadium in het Taiwanese Kaohsiung de achtste editie van de Wereldspelen, begonnen op 16 juli, afgesloten. Wereldspelen die in Taiwan met ruim 200.000 toeschouwers over de 10 dagen een enorm succes kenden. Met 7 medailles, 2 keer goud, 4 keer zilver en 1 keer brons waren de Belgen op de afspraak. Weliswaar een medaille minder dan beoogd, maar delegatieleider Philippe Preat was duidelijk een tevreden man.
'We hebben inderdaad een medaille minder dan in Duisburg, maar we scoren toch in zes van de elf sporttakken waaraan we deelnamen. Bij de evaluatie moeten we ook rekening houden met de vier vierde plaatsen die op naam kwamen van Elke Venken (waterski wakeboard), Gladys Willems (veldboogschieten), het meisjestrio Maaike Croket, Corinne Van Hombeek en Eloïse Vanstaen (acrogym) en het skydivingteam.'

'Er zat zeker meer in. Dan denken we aan de bronzen medaille van het duo Wendy Driesen/Yazid Dalaa (ju-jitsu mixed duo games) die al in hun openingswedstrijd de pech kenden het Franse topduo Nicolas Perreo/Aurore Bouhier, de latere winnaars van goud, te loten. Of driebander Roland Forthomme die niemand minder dan de Nederlandse nummer 1 van de wereld, Dick Jaspers, in de kwartfinales kreeg voorgeschoteld', aldus Preat.

De resultaten van deze achtste editie bewijzen volgens Preat dat de door het BOIC gehanteerde selectiepolitiek resultaat oplevert. 'België is, met een klein aantal andere landen, een uitzondering op de Wereldspelen waarvoor de atleten normalerwijze geselecteerd worden door de internationale federatie van hun sporttakken en niet door hun land zelf. Maar het BOIC stelde wel zelf de delegatie samen, met als norm dat iedere atleet een potentieel kanshebber moet zijn voor een medaille.'

Zoals altijd presteerden ook op deze Wereldspelen enkele atleten ondermaats. Daarbij denkt Philippe Preat dan voornamelijk aan de atleten in de skeelersport waar vooral Wouter Hebbrecht beneden de verwachtingen bleef. 'Hij heeft er nochtans alles voor gedaan en is zelfs enkele maanden voor de Wereldspelen naar Kaohsiung afgezakt om de piste te bekijken. Van de andere twee atleten wisten we dat ze het vooral van de lange afstand moeten hebben', aldus de 'chef de mission'.

Ook in het bowlingen leverde het aanwezige duo Wendy Driesen en Jean-Marc Lebon, zowel als team als individueel, een weing opgemerkte prestatie. 'Dat bewijst nogmaals dat we enkel maar de beste atleten kunnen meenemen, en niet zo maar om het even wie', aldus Preat.

België verzamelde in alle acht edities al 79 medailles: 22 gouden, 26 zilveren en 31 bronzen plakken.

Gouden medailles waren er dit jaar voor Kate Adriaensen (waterski) en het meisjespaar Tatjana De Vos/Florence Henrist (acrogym/duo), zilver voor het gemengd duo Menno Vanderghote/Julie Van der Biest (acrogym), het duo Fabrice Uytterhoeven/William Van der Biest (petanque doublette), het korfbalteam en Diego Vandeschrick (karate) en brons voor het gemengd duo Wendy Driesen/Yazid Dalaa (ju-jitsu/mixed duo games).

In 2013 wordt de negende editie van de Wereldspelen georganiseerd in het Colombiaanse Cali.