VIDEO: Walvis raakt vast aan cruiseschip
Foto: ap
Een cruiseschip is aangemeerd in een haven in Vancouver met een dode walvis op de boeg van het schip. Dat schrijft de Canadese krant Vancouver Sun.
Het schip, de Sapphire Princess van Princess Cruise Lines, was vertrokken in Alaska. Op weg naar Canada is het schip blijkbaar op een vreemd obstakel gebotst: een gewone vinvis van zo'n 21 meter lang. Dit zoogdier hoort tot de grootste walvisachtigen en is een bedreigde diersoort. De kapitein van het schip had de botsing niet gemerkt.

De walvis raakte na de aanvaring vast te zitten op de boeg van het schip. Een vin en een deel van de walvis staken boven het wateroppervlak uit. Toeristen zagen het cruiseschip zaterdagochtend zo de haven binnenvaren. 'Het is heel spijtig, maar ik denk dat het onvermijdelijk is,' zegt een 70-jarige toerist. 'We moeten de oceaan nu eenmaal delen met de walvissen.'

Het Canadese ministerie dat bevoegd is voor visserij en de oceaan gaat een onderzoek starten. Een autopsie moet uitwijzen of de vinvis nog leefde op het moment van de aanvaring.

'We weten nog niet hoe dit is kunnen gebeuren,' zeggen de verantwoordelijken van Princess Cruise Lines in een persbericht. 'We hebben procedures om aanvaringen te vermijden en ons personeel weet wat er moet gebeuren als er walvissen in de buurt zijn. Dan vertragen we en nemen we een andere route. We gaan in ieder geval meewerken aan het onderzoek van het ministerie.'