De 25e editie van het Rotterdams Zomercarnaval is, ondanks het mooie weer, de vele bezoekers en kleurige Caribische sfeer, niet zonder smet verlopen. Zaterdagavond rond acht uur vielen een dode en een gewonde door een steekpartij.
De politie was massaal aanwezig bij het carnavalsfeest en kon ter plaatse een verdachte aanhouden. De toedracht van de dodelijke steekpartij wordt nog onderzocht. Het is niet zeker dat het incident direct verband houdt met het Zomercarnaval. 'Het is zaterdagavond, zo'n incident had in elk willekeurig weekend kunnen plaatsvinden', aldus een politiewoordvoerder. De identiteit van de betrokkenen is nog niet bekend.

De jubileumeditie van het Rotterdams Zomercarnaval moest er één van vreugde, samenhorigheid en veiligheid worden. Op vooral dat laatste was het korps in de Maasstad ingesteld. Preventief fouilleren en politie in burger moesten de veiligheid garanderen. Al eerder vielen tijdens het zomerse carnaval doden en gewonden te betreuren.

Mede daarom probeerde organisatie om het jubileumjaar zonder incidenten te laten verlopen. Met honderdduizenden bezoekers (900.000 volgens de organisatie, 800.000 volgens de politie) heeft het korps Rotterdam er naar eigen zeggen alles aan gedaan de sfeer goed te houden. 'Maar je kunt niet iedereen fouilleren', aldus de woordvoerder.

De carnavalsoptocht met 26 praalwagens en 29 carnavalsgroepen door het stadscentrum was 's middags het hoogtepunt van het feest. In totaal deden meer dan 2.300 mensen uit de hele wereld mee.