HOEI - Rond 21.45 uur vrijdagavond is in Clavier in Luik een wagen ingereden op een groepje Vlaamse scoutsjongeren uit Sint-Pieters-Woluwe. Bij de aanrijding vielen twaalf gewonden, een meisje van twaalf raakte zwaargewond en is in coma.
De scoutsjongeren behoorden tot de VVKSM Mooibos-Lievens uit Sint-Pieters-Woluwe die op kamp waren in Mohiville (Hamois). Twintig deelnemers waren vrijdagavond onderweg naar Terwagne voor het weekend. Ze waren vergezeld van één begeleider toen twaalf van hen in een slecht verlichte bocht werden aangereden. Het scoutskamp is intussen stopgezet.

Volgens het parket van Hoei respecteerde de bestuurder van de wagen de snelheidsbeperking en was hij niet dronken. De jongeren zouden een groot deel van de weg hebben ingenomen en toen de auto aankwam zouden ze ongeordend in kleine groepjes uiteen zijn gegaan. Twaalf jongeren raakten gewond. De meesten waren in shock en vertoonden kneuzingen. Eén meisje vecht nog voor haar leven en ook vier andere jongeren werden iets zwaarder gewond maar zijn niet in levensgevaar.

Rest nu nog de verantwoordelijkheden te bepalen. De bestuurder reed niet te snel, reed aan de rechterkant van de weg en had niet gedronken. Maar de voetganger wordt steeds beschouwd als een zwakke weggebruiker. ,,In elk geval is er een fout gemaakt. Maar in hoofde van wie? Het is nog te vroeg om daarover uitspraak te doen. De zaak zal in elk geval voor een rechtbank worden beslecht", zegt de substituut van wacht van het parket van Hoei.

Het parket verhoorde zaterdag de jongeren, hun begeleider en de bestuurder van de wagen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in