BARNEVELD - Het Britse Invensys krijgt alsnog het kwakkelende softwarehuis Baan in handen. Invensys neemt alle eigendommen en verplichtingen van Baan over en vervolgens wordt het bedrijf ontmanteld. Invensys heeft 75 procent van de aandelen in handen. Dat is genoeg om de macht bij Baan over te nemen.
In eerste instantie wilde Invensys Baan alleen kopen als het op zijn bod 95 procent van de aandelen in handen zou krijgen. Bij het aflopen van het bod op woensdag bleek het maar 75 procent te zijn. Door de eis bij te stellen naar 50 procent van de aandelen plus één, krijgen de Britten de macht in handen. 'Het is de enige manier om Baan te redden', aldus Baan-bestuurder Pierre Everaert.

De gehele operatie zal ongeveer een jaar in beslag nemen. Er komt op 15 augustus een bijzondere aandeelhoudersvergadering. Dit is echter een formele bijeenkomst omdat Invensys door de constructie toch kan doen wat het wil.

Aandeelhouders krijgen tot 1 augustus de tijd om hun stukken alsnog aan te bieden. Invensys biedt 2,85 euro per aandeel. In totaal komt het bod neer op een bedrag van ongeveer 30,5 miljard.

Invensys heeft besloten de overname door te drukken omdat uitstel van de overname 'extreem schadelijk' voor Baan zou zijn. Nu kunnen de Britten aan de slag. Zij financieren Baan tijdens de overnameperiode.

Omdat Baan als bedrijf wordt geliquideerd, zal ook de notering aan de Amsterdamse effectenbeurs eindigen. Aandeelhouders die hun stukken niet aanmelden, krijgen na verloop van tijd gewoon 2,85 euro per aandeel terug, maar zonder rente. Dat zal ergens in 2001 zijn.

Het bod van Invensys is omstreden, omdat veel beleggers veelvouden hebben betaald van de 2,85 euro per aandeel. De Vereniging van Effectenbezitters vindt het bod echter acceptabel. Recentelijk verkocht ING een belang van ruim 5 procent aan de Britten. De bank betaalde naar verluid 35 euro per aandeel, waarmee het verlies op circa 15 miljard komt.

Invensys is van plan het komende anderhalf jaar ongeveer 20 miljard frank in het bedrijf te investeren. In de eerste plannen die Invensys presenteerde zou Baan over een jaar weer winstgevend moeten zijn. Bij Baan werken ongeveer 4.000 mensen.

De stap van Invensys wordt door vrijwel iedereen positief opgevat. Zelfs de Stichting BaanInvestors noemt de constructie fantastisch. 'Baan blijft tot volgend jaar genoteerd aan de beurs en dat is precies wat wij wilden. Overigens zullen we onszelf vooralsnog niet opheffen, want er zijn nog wel wat puntjes bij Baan die voor verbetering vatbaar zijn. De communicatie bijvoorbeeld. We zullen Baan/Invensys scherp in de gaten blijven houden.'

Analisten van banken noemden de stap van Invensys logisch en effectief. 'De eis van 95 procent was hoog maar hoorde bij het spel', zegt ING Barings. 'Ze hadden dit waarschijnlijk al in gedachten. Het was pas bijzonder geweest als ze dit niet hadden gedaan. Dan hadden ze voor niets de aandelen gekocht.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig