ANTWERPEN - De drie meerderjarige verdachten van het dodelijk busincident van zaterdag zijn aangehouden. Zij verschijnen vrijdag voor de raadkamer. Hun drie minderjarige kompanen zijn door de jeugdrechter in een instelling geplaatst. Onderzoeksrechter Bernard Van Camp heeft ondertussen besloten om de feiten te herkwalificeren van 'doodslag' naar 'opzettelijke slagen en verwondingen die ongewild de dood tot gevolg hadden'.
Dat laat Dominique Reyniers van het Antwerpse parket dinsdag weten.

Alle zes de verdachten van de dodelijke vechtpartij vorige zaterdag op een bus in Antwerpen werden opgepakt. Maandagavond waren vijf verdachten al ingerekend. Vanmorgen volgde de bevestiging dat ook de zesde verdachte is opgepakt.

Het gaat om drie minderjarigen van 16 jaar en drie meerderjarigen van 18, 20 en 22 jaar oud. Het gaat om vijf Belgen en een Spanjaard, allen van Marokkaanse afkomst. Ze wonen alle zes in Antwerpen. Drie van hen zijn reeds gekend bij het parket.

Twee van de minderjarigen moeten naar de gesloten jeugdinstelling van Everberg, de derde naar die van Mol. De meerderjarige verdachten zijn aangehouden, zij verschijnen vrijdag voor de raadkamer.

'Slachtoffer gebruikte ook geweld'

Volgens de advocaat van een van de minderjarige verdachten zou treinbestuurder Guido De Moor zelf ook geweld hebben gebruikt. ,,Het slachtoffer heeft een van de verdachten bij de keel gegrepen en wilde hem niet meer lossen. De jongeman liep rood aan en had moeite met ademen. Zijn vrienden hebben de treinbestuurder vervolgens enkele vuistslagen gegeven tot hij hem uiteindelijk los liet. De jonge kerel gaf De Moor ook nog een slag, waarna de man zich op een stoel liet zakken en gestorven is'', vat de advocaat de verklaring van zijn client samen. ,,En ze hadden ook zeker niet de intentie om hem te doden.''

Tips

De politie kreeg maandagmiddag nieuwe bruikbare tips binnen van getuigen. Ook het paar dat achterin de bus zat en als belangrijke getuige werd beschouwd, kwam zich melden bij de politie.

Agenten van de Speciale Interventie Eenheid (SIE) van de federale politie vielen rond acht uur binnen in huizen en appartementen in de Veldstraat, de Pothoekstraat en de Nikkelstraat. De woningen waar de huiszoekingen plaatsvonden, zijn amper een paar honderd meter verwijderd van de bushalte aan de Pothoekstraat waar de zes jongeren zaterdag op de bus stapten.

De huiszoekingen en arrestaties volgden op de snelle identificatie van de zes jongeren. Ze werden herkend dankzij het fotomateriaal bij de sectie jeugdcriminaliteit en informatie van buspassagiers. Dertig agenten van de federale politie werkten voltijds aan het onderzoek. Zij deden een grootscheeps buurtonderzoek waarbij camerabeelden opgevraagd werden bij handelszaken die langs het parcours van Lijn 23 liggen. Ook het paar dat achteraan op de bus zat en getuige was van de vechtpartij, meldde zich bij de politie en werd ondervraagd.

Lof

Premier Guy Verhofstadt loofde gisteravond het efficiënte optreden van de politiediensten. Hij sprak de hoop uit dat de opgepakte jongeren snel een voorbeeldige straf krijgen. Hij voegde eraan dat hij het gedrag van de jongeren bijzonder jammer vindt omdat ze een hele gemeenschap in diskrediet hebben gebracht.

Het blijft ook nog wachten op de formele resultaten van de autopsie. Pas dan kan met zekerheid gezegd worden of er een oorzakelijk verband bestaat tussen de slagen en de dood van het slachtoffer.

Groen! wil kaartjesknipper

Vlaams parlementslid Mieke Vogels (Groen!) pleit voor het opnieuw invoeren van een tram- of busbewaker. Zo'n 'kaartjesknipper' controleert niet alleen de vervoersbewijzen, maar ziet ook toe op de orde en de veiligheid op het voertuig. ,,De Lijn schrapte destijds die trambewakers, wegens te duur'', zegt Vogels. ,,Vandaag wordt het gemis van deze bewakers steeds duidelijker''.

Guido Demoor wordt vrijdag begraven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in