Uitgaande jongeren gebruiken minder alcohol en cannabis
Foto: an nelissen
In het Vlaamse uitgaansleven daalde het regelmatige gebruik van alcohol en cannabis in 2005 ten aanzien van in 2003. Dat blijkt uit een onderzoek bij ruim 700 uitgaande jongeren door de Vereniging van Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD).

Bijna de helft van de druggebruikers combineert verschillende illegale drugs tijdens het uitgaan. Alcohol blijft uitgaansdrug nummer één, zo luidt het. Negen op de tien partygangers dronken het voorbije jaar wel eens alcohol. In vergelijking met 2003 wordt er minder regelmatig gedronken en iets meer occasioneel.

Iets minder dan de helft van de uitgaande jongeren gebruikte in 2005 een illegale drug, vooral cannabis. Het gebruik van cannabis daalde in vergelijking met 2003 wel met tien procent, maar ,,we merken een groot aantal dagelijkse cannabisgebruikers", zegt Tina Van Havere van VAD.

Cocaïne en xtc worden door respectievelijk een op de acht en een op de zes partygangers occasioneel gebruikt. VAD waarschuwt op basis van het onderzoek voor het combineren van verschillende drugs. Drie op de vier combineren illegale drugs met alcohol en bijna de helft combineert verschillende illegale drugs, zo luidt het.

,,Combigebruik houdt grote gezondheidsrisico’s in en kan ernstige, onvoorspelbare gevolgen hebben." Via het preventieconcept Partywise zal VAD deze zomer vooral aandacht hebben voor combigebruik, maar ook voor het zogenaamde partytoerisme, waarbij uitgaan het voornaamste doel vormt van een vakantie.