Belgische vakbonden blij met duidelijkheid
BRUSSEL - De vakbonden van de Belgische Arcelor-vestigingen zijn tevreden dat er na een maandenlange overnamestrijd duidelijkheid is over hun toekomst. De socialistische vakbond BBTK bij Sidmar is blij met de overname door Mittal Steel, Ugine & ALZ Genk wacht nog af.
Afgevaardigde Rudy Van Cronenburg van de socialistische vakbond BBTK bij Sidmar Gent wijst er op dat het bod van Mittal Steel door de Vlaamse en de federale regering onderzocht is, en interessant bleek voor Arcelor Gent.

Hij had het in verband met de overnamestrijd over ,,een weinig constructieve operatie die veel geld had gekost en waarbij een vijandig overnamebod merkwaardig genoeg in een vriendschappelijk bod veranderde''.

Volgens Van Cronenburg valt het af te wachten hoe de doelstellingen van het bod van Mittal zullen worden ingevuld en zal er de komende dagen wellicht meer duidelijkheid komen op een Europese ondernemingsraad in Luxemburg. Hij zei nog dat Mittal meer gedecentraliseerd functioneert dan Arcelor en dat zo'n benadering positief zou zijn voor Arcelor Gent.

De vakbonden bij Ugine & ALZ Genk reageren afwachtend op het nieuws over een akkoord tussen Mittal Steel en Arcelor. ,,We zijn tevreden dat er een einde is gekomen aan de dure overnamestrijd en nu is het afwachten of beide spelers hun beloftes ook houden'', zegt Rudi Essers van het ACV.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront zou deze week nog samenkomen om een gemeenschappelijk standpunt naar buiten te brengen.

,,Het blijft afwachten hoe de structuur eruit zal zien'', zegt ook Rene Werckx van het ABVV. ,,Het akkoord tussen de twee staalreuzen kan positief zijn voor ALZ Genk, als de twee groepen zich aan hun toezeggingen houden tenminste'', klinkt het.

De jongste maanden hebben de Belgische regeringen intensieve contacten gehad met zowel Arcelor als Mittal Steel. Mittal heeft daarbij garanties gegeven voor de Belgische filialen van Arcelor en engageerde zich voor een bestendiging en zelfs versterking van de inoxactiviteiten bij Ugine & ALZ. ,,De hamvraag voor Genk is natuurlijk of de inoxactiviteiten deel zal blijven uitmaken van de core business'', meent Essers.

Het ACV vindt het ook positief dat ,,het beheersmodel'' van Arcelor, met belangrijke accenten op veiligheid, gezondheid, sociale dialoog en ethisch ondernemen, ook zou worden overgenomen.

,,Wat ons wel stoort is dat de hele overnamestrijd miljoenen heeft gekost aan zowel Mittal Steel als Arcelor. Wij hadden liever gezien dat dat geld gebruikt was in investeringen'', aldus nog Essers.