Israël dreigt met offensief
Foto: rr
TEL AVIV - Israëlische tanks en grondtroepen hebben maandag positie ingenomen vlakbij de grens van de Gazastrook. Op hetzelfde moment waarschuwde premier Olmert dat hij het leger had bevolen zich klaar te maken voor een ,,lang en uitgerekt'' offensief als antwoord op de ontvoering van een Israëlische soldaat.
Olmert sloot maandagavond onderhandelingen met de Palestijnen over vrijlating van de gevangene uit. Volgens Olmert getuigt de gijzeling van de militair van het radicaal-islamitische verlangen de staat Israël te vernietigen.

De premier zei dat Israël extremistische moslims waar dan ook zal bestrijden. Hij heeft het leger opdracht gegeven een ,,brede en aanhoudende'' operatie voor te bereiden tegen de Palestijnse extremisten in de Gazastrook die Shalit gevangenhouden.

,,Laat het duidelijk zijn dat we iedereen zullen bereiken waar ze ook mogen zijn'', zei hij tijdens een conferentie van hoteleigenaars in Jeruzalem. Een militaire woordvoerder bevestigde dat er maandagochtend versterking was aangekomen aan de grenzen van de Gazastrook en dat ze in staat van ,,algemene paraatheid'' waren.

De 19-jarige korporaal Gilad Shalit werd zaterdag ontvoerd tijdens een aanval op een Israëlische legerpost bij de grens met de Gazastrook. Twee andere Israëlische soldaten kwamen bij die aanval om het leven.

Palestijnse gevangenen vrij

De drie Palestijnse groeperingen die naar eigen zeggen Shalit in handen hebben, eisen dat alle Palestijnse vrouwen en alle Palestijnse jongeren onder de 18 die in Israëlische gevangenissen zitten, worden vrijgelaten. De eis werd maandag verwoord in een verklaring die was ondertekend door de militaire vleugel van de Hamas, de Saladdin Brigade en het Leger van de Islam. De twee laatstgenoemde groepen zijn splinters van de Volksverzetscomités, die nauwe banden met de Hamas onderhouden.

Eerder maandag drongen familieleden van Palestijnse gevangenen er bij de ontvoerders op aan om de druk te weerstaan om hem vrij te laten. Zij zeiden dat voor zijn vrijlating moet worden betaald met de vrijlating van een groot aantal Palestijnse gevangenen.

Gewapende tak van Hamas

Volgens een Palestijnse bron zou de soldaat vastgehouden worden door een gewapende tak van Hamas, de Izzadin al-Qassam Brigades. Die organisatie claimde samen met het Popular Resistance Committees en een tot nog toe onbekende organisatie, Islamic Army, de verantwoordelijkheid op van de aanval van zondag.

De groeperingen vragen dat Israël gevangen Palestijnse militanten vrijlaten in ruil voor de vrijlating van de soldaat. Het was voor het eerst in 12 jaar dat Palestijnse militanten erin slaagden een Israëlisch soldaat te ontvoeren.

Israëlisch leger blaast tunnel op

Het Israëlische leger heeft maandag de tunnel tussen de Gazastrook en Israël opgeblazen die Palestijnse extremisten zondag gebruikten om een Israëlische legerpost te kunnen aanvallen.

Bij de aanval kwamen twee Israëlische soldaten om het leven en werd één soldaat, de 19-jarige Gilad Shalit, ontvoerd.

Shalits vader deed maandag via de Israëlische legerradio een geëmotioneerde oproep aan de ontvoerders, die hij vroeg zijn zoon menselijk te behandelen en zich te realiseren dat hij een liefhebbende familie heeft die hem vreselijk mist.