DILI - De Oost-Timorese premier Mari Alkatiri heeft maandag na weken van geweld en politieke beroering in zijn land gezegd dat hij zal aftreden. Een dag eerder had Alkatiri’s weigering om ontslag te nemen minister van Buitenlandse Zaken José Ramos-Horta er nog toe gezet om zelf op te stappen.
Eerder dreigde ook president Xanana Gusmao om die reden met zijn vertrek. Alkatiri zei maandag dat hij wilde voorkomen dat Gusmao, die als leider van het verzet tegen de Indonesische bezetting van Oost-Timor een heldenstatus geniet in zijn land, aftreedt.

Veel Oost-Timorezen zien Alkatiri’s besluit om zeshonderd stakende soldaten te ontslaan als de oorzaak van het geweld dat de afgelopen weken aan zeker dertig mensen het leven heeft gekost en 150.000 mensen op de vlucht heeft gejaagd.

Doodseskader

Ook zou Alkatiri een doodseskader hebben opgericht om politieke tegenstanders uit de weg te ruimen, wat hij overigens ontkent. In de straten van de hoofdstad Dili werd gefeest nadat bekend was geworden dat Alkatiri opstapt.

Behalve Ramos-Horta stapte zondag ook de minister van Transport op. Ramos-Horta was maandag niet direct bereikbaar voor een reactie op het besluit van Alkatiri.

Alkatiri’s ontslag kan een eind maken aan de politieke impasse waarin de regering verkeert. Het was niet direct duidelijk of er al een opvolger voor Alkatiri is aangewezen en of zijn besluit nog moet worden goedgekeurd door zijn partij, Fretilin, die zich in het weekeinde nog tegen zijn aftreden uitsprak.