Nederland overleeft de strafschoppen
Foto: afp
Nederland is erin geslaagd zijn strafschoppentrauma te verwerken. Meer nog, Edwin van der Sar pakte er een en loodste Oranje zo naar de halve finales. De wedstrijd zelf was geen streling voor het oog en strandde op een 0-0 gelijkspel. Maar welke Nederlander maakt zich daar nog zorgen over.

Beide landen begonnen afwachtend aan de wedstrijd en bouwden achteraan de nodige voorzichtigheid in. De Zweden jaagden gedreven op het middenveld waardoor Oranje er niet in slaagde vlotte combinaties op te bouwen. Na 9 minuten gaf Nederland een eerste prikje met een schot van Robben die terug een goede wedstrijd speelde. Van Nistelrooy bleef lange tijd onzichtbaar. Een spits als hem heeft natuurlijk maar één moment nodig om een wedstrijd te beslissen. Wanneer hij toch opdook in de zestien kreeg hij dan ook heel wat gezelschap van de blauw-gele defensie.

Na een half uur kwam Zweden toch dreigen. Eerst met een goede combinatie van Ljunberg naar Svensson, hij liep zich echter vast in de oranje defensie. Een volgende versnelling van Ljunberg dwong De Boer tot een harde tussenkomst. Daarbij kegelde hij niet alleen de Zweed omver maar kwetste ook zichzelf. De Boer probeerde nog wat verder te hinken, maar werd uiteindelijk vervangen door Bouma.

Zweden hoefde geen overbodige inspanningen te leveren om Oranje in bedwang te houden. Langzaam maar zeker kwamen ze zelf beter in de wedstrijd. Voorlopig leverde dat nog geen directe doelkansen op. 0 – 0 was een logische tussenstand na een heel matige eerste helft.

De tweede helft begon hoopgevend met een van de betere mogelijkheden voor Nederland. Robben kon doorzetten op links en bracht de bal tot bij Van Nistelrooy, maar hij kopte over. Een aanvalsgolf kwam er niet en beide ploegen speelden verder aan hetzelfde lome tempo als voor de rust. Er werd zelfs even tijd gemaakt om te klungelen. Stam probeerde een bal weg te trappen maar verstapte zich, Ibrahimovic deed beter, en trapte op de bal richting doel. Gelukkig voor Holland kon Cocu nog tussenkomen.

Vooral voor de Nederlanders begon de tijd te dringen om een doelpunt te maken, wilden ze de nachtmerrie van de strafschoppen vermijden. Een hardwerkende Seedorf kon Van Nistelrooy nog eens bereiken, ‘Van the man’ werkte de bal net voorbij Isaksson, maar niet tussen de palen. Aan de overkant ging een knaller van Ljunberg nipt naast. Dat dit een van de beste kansen van de wedstrijd was, zegt echter meer over de wedstrijd dan over de kans. De minuten tikten weg, een slotoffensiefje van Nederland bracht niet het verhoopte doelpunt op. Over naar de verlengingen.

Strafschoppen

In de tweede minuut van die verlengingen kwam Isaksson heel goed weg toen hij een schot van Robben loste. De bal belandde ongelukkig tegen de paal, maar hoorde er eigenlijk tussen te zitten. Oranje was de betere ploeg en kon nu echt druk zetten op de Zweden. Een vrijschop van Seedorf krulde mooi over de muur, Isaksson was deze keer wel attent genoeg. Zweden slaagde er evenmin in om de Roteiro binnen te krijgen. Larsson schoot keihard op de lat, Ljunberg op de paal. En dan volgde het onvermijdelijke: strafschoppen. Bij alle Nederlanders brak het angstzweet uit.

Ruud Van Nistelrooy mocht de spits afbijten voor de Nederlanders, hij twijfelde niet en schoot ongenadig binnen. Ook Heitinga toonde zich heel zelfzeker. Het was Ibrahimovic die voor Zweden een eerste keer miste. Philip Cocu nam zijn verantwoordelijkheid als kapitein maar kon het spook van de missers niet verjagen. Ook hij miste. Plots stond het weer gelijk, en berustte het lot van Nederland op de schouders van Makaay. Deze keer was het wel weer raak.

En dan slaagde Van de Sar erin zijn trauma te verwerken. Hij pakte de strafschop van Mellberg. Robben maakte het af.