Volgens de consumentenorganisatie is dat verschil te wijten aan het gebrek aan concurrentie en transparantie op de markt. 'Die vaststelling is jammer, omdat de gebruikers worden aangemoedigd om steeds meer met het internet te werken. Daarom eist Test-Aankoop drastische maatregelen om de tarieven 'lighter' te maken', aldus Ivo Mechels.
'Stagnering'
Test-Aankoop vergeleek de tarieven in zeven Europese landen. Uit de resultaten bleek dat zowel Belgacom en Telenet als de andere kabelproviders slecht scoren in vergelijking met andere Europese landen. 'Sterker nog, de concurrentie tussen de twee grootste spelers heeft geleid tot een stagnering van de prijzen in plaats van een prijzenslag die de gebruiker ten goede moest komen.'
In 2000 zag de rangschikking er nog heel anders uit. Toen was België bij de koplopers wat de snelheid en de gunstige prijs van breedbandverbindingen betreft. 'De reden waarom ons land de boot heeft gemist, is het gebrek aan gezonde concurrentie, de invloed van de staat in Belgacom en de gebrekkige slagkracht van de instanties die moeten toezien op de marktregulering', stelt Mechels.
Van Quickenborne
Minister voor Ondernemen Vincent Van Quickenborne zegt dat de conclusies van Test-Aankoop zijn uitgangspunten bevestigen. Van Quickenborne pleit voor sneller internet, verkorte aansluitingstermijnen en afschaffing van beperkte downloadvolumes.
Van Quickenborne wil de breedbandpenetratie in België verhogen en de prijzen voor aansluitingen verlagen. Hiervoor wil hij meer concurrentie op de breedbandmarkt. Daarnaast vraagt de minister meer transparantie op de groothandelsprijzen tussen verschillende operatoren en internetproviders en meer investeringen in nieuwe technologieën.
Bovendien is het hoog tijd dat de beperkingen op downloadvolumes in ons land volledig verdwijnen, vindt Van Quickenborne. België en Portugal zijn de enige Europese landen waar zo een beperking bestaat.