BRUSSEL - Wall Street is donderdag voor de tweede achtereenvolgende dag met winst geeindigd. Volgens een handelaar waren beleggers op 'koopjesjacht', na de recente koersdalingen op de beurs. Ook namen economische cijfers de angst voor inflatie, en bijgevolg een hogere rente, uit de lucht.
Vanaf opening stonden er plussen op de borden. Een eindspurt vond plaats na geruststellende woorden van Ben Bernanke. De Fed-voorzitter is van mening dat de vooruitzichten voor de langetermijn-inflatie goed beheerst lijken.

De Dow Jones-index sloot dankzij een eindspurt 0,8% hoger op 11.211,05 punten, terwijl de S&P 500 met 1,1% steeg naar 1.272,88 punten en de Nasdaq Composite 1,3% won op 2.198,24.

De euro steeg met 0,3% naar USD 1,2789. Op de obligatiemarkt stond het tienjarige Amerikaanse staatspapier bij het luiden van de slotbel 8/32 lager op 93-6/32, bij een rendement van 5,08%. De prijs voor een vat ruwe olie liep met 2,1% op tot USD 71,32.

Investeerders werden halverwege de handelsdag even afgeleid door de ontknoping van het fraudeproces rond Enron. Voormalig bestuursvoorzitter Jeffrey Skilling en oud-CEO en oprichter Kenneth Lay van het Amerikaanse energieconcern zijn schuldig bevonden aan fraude en samenzwering.

De ex-bestuurders zijn veroordeeld voor misleiding van het publiek aangaande de ware financiele gezondheid van Enron. De val van het concern, eind 2001, vormde de eerste in een rij bedrijfsschandalen in Amerika. Welke straf Skilling en Lay krijgen, wordt bekendgemaakt op 11 september.

De Amerikaanse beurzen telden in zijn geheel 2.131 stijgers en 513 dalers, bij 82 onveranderde aandelen. Binnen de Dow Jones-index sloten van de dertig fondsen slechts twee aandelen lager, te weten 3M (-0,7%) en Hewlett-Packard (-0,3%).

Grootste stijger binnen de Dow was voor de tweede dag op rij General Motors (+5,2%). Het aandeel werd gevolgd door Wal-Mart (+3%) en Exxon Mobil (+2,4%), dat positief reageerde op de stijgende olieprijs.

Wal-Mart kwam in de hoogste regionen terecht na een positief rapport van Bank of America. De zakenbank heeft het aandeel van 's werelds grootste retailer opgewaardeerd van neutral naar buy. Wal-Mart heeft de adviesverhoging te danken aan onder meer een onverwacht vroeg succes van zijn nieuwe marketingstrategie.

Verder verwelkomde Wall Street donderdag MasterCard op de beursvloer. De debutant kreeg tegen USD 39,00 zijn eerste notering op de New York Stock Exchange. Het aandeel beleefde een uitstekende eerste dag en sloot op USD 46,00 (+17,95%). De beursgang van Mastercard is tot nu toe de op een na grootste introductie op de Newyorkse beurs dit jaar.

Ook internetaandelen waren geliefd, dankzij een opwaardering door effectenhuis Prudential van de gehele sector. Het advies van internetveilinghuis eBay werd hierbij opgetrokken van 'neutral' tot 'overweight'. Het aandeel steeg met 12,2% naar USD 33,88.

De positievere houding van Prudential was overigens niet de enige aanjager van de koers. Ebay maakte bekend een meerjarig samenwerkingsverband te hebben gesloten met Yahoo. Het internetbedrijf wordt de exclusieve leverancier aan derden van grafische advertenties op de site van eBay. De betaalmethode PayPal van eBay wordt op zijn beurt het exclusieve betaalsysteem op de internetpagina's van Yahoo.

De strategische samenwerking, die nog enkele andere gezamenlijke activiteiten bevat, zal geen materieel effect hebben op de financiele resultaten dit jaar, zo verwachten de twee. Yahoo won 3,55% tot USD 32,92.

Mittal Steel schoot 9,3% omhoog tot USD 32,31. Het staalbedrijf, dat zowel op de Amerikaanse als Nederlandse beurs genoteerd staat, heeft zijn bezorgdheid geuit over een mogelijke aandelenverkoop die Arcelor voorbereidt. Mittal reageerde hiermee op mediageruchten waarin werd gemeld dat Arcelor een 33%-belang wil verkopen aan zijn Russische sectorgenoot Severstal.

Met de verkoop zou Arcelor het vijandige overnamebod van Mittal Steel willen afweren. Volgens een woordvoerder van Mittal zou de actie van Arcelor het bod inderdaad 'mogelijk kunnen tegenwerken'. In Amsterdam eindigde het aandeel Mittal al 2,6% hoger op EUR 24,52.

Op het economisch front werd bekend dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,3% is gegroeid. Economen waren ervan uitgegaan dat deze tweede schatting een groei zou laten zien van 5,7%. Uit een eerste schatting was een groeicijfer van 4,8% gerold.

Daarnaast bleek dat het aantal wekelijkse ww-aanvragen minder hard is gedaald dan verwacht. Er werd een afname met 40.000 tot 329.000 gerapporteerd. Economen rekenden op een daling van het aantal aanvragen met 52.000 tot 315.000.

Een halfuur na opening volgde nog een meevallend cijfer. De verkopen van bestaande huizen in april zijn minder hard gedaald dan economen hadden verwacht. Er werd over april een daling gemeten van 2% tot een naar het jaar omgerekend aantal van 6,76 miljoen bestaande huizen. Economen gingen gemiddeld uit van een daling tot 6,75 miljoen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig