MIAMI - Dwayne Wade, nauwelijks 23 jaar en bezig aan zijn tweede NBA-seizoen, zorgde er woensdagavond met een uitstekende prestatie voor dat Miami op 1-1 komt in de finale van de Eastern Conference. Thuis tegen regerend kampioen Detroit eindigde het tweede duel op 86-92.

Wade nam zijn team op sleeptouw op het moment dat Detroit op weg leek naar een tweede uitzege op rij. De spelverdeler maakte 20 van zijn 40 punten in het vierde kwart en deed zo zijn slechte prestatie van dinsdag vergeten.

,,Het is een buitengewone jongen. Hij was fenomenaal", gaf bezoekend coach Larry Brown sportief toe. Wade was namelijk ook nog eens goed voor 8 rebounds, 6 assists en 3 steals.

Miami legde de Pistons een hoog ritme op, om te verhinderen dat Detroit in zijn geliefde, langzame spel kon komen. Shaquille O’Neal (17 ptn) moest al snel de bank opzoeken na 3 fouten in 20 minuten, maar toch ging Miami de rust in met een voorsprong van 11 punten (47-36). In de derde en het begin van de vierde kwart draaiden de Pistons echter de zaak om, onder meer met 7 gelukte driepunters. Van 55-43 werd het 66-69 op 10 minuten van het einde.

Dan zag Wade zijn moment gekomen. Hij scoorde 10 punten om zijn team opnieuw op voorsprong te brengen (78-76). Detroit werd zenuwachtig, begon ballen te verliezen (15, waarvan 8 voor Billups) en miste shotpogingen van te ver. Wade beëindigde zijn demonstratie in stijl met 2 omgezette vrijworpen en een ’dunk’ in de slotseconden.

De twee volgende wedstrijden in de serie vinden in Detroit plaats. De derde partij staat zondag op het programma.