Vande Lanotte wordt opvolger Stevaert (update)
BRUSSEL - Vice-premier Johan Vande Lanotte heeft zich kandidaat gesteld om Steve Stevaert op te volgen als SP.A-voorzitter. Dat betekent dat hij in oktober zo goed als zeker de nieuwe leider wordt van de Vlaamse socialisten en de federale regering na 10 jaar verlaat. Hij wil vier jaar voorzitter blijven.

Door de stap van Vande Lanotte vinden in oktober een aantal verschuivingen plaats in de federale regering. Over hoe dat scenario er zal uitzien, wilden de betrokkenen bij de SP.A nog niks kwijt. Dat wordt pas in oktober bekendgemaakt. Vermoedelijk zal Freya Van Den Bossche Vande Lanotte opvolgen als vice-premier.

Steve Stevaert zou Vande Lanotte zelf gevraagd hebben om de taak op zich te nemen. Het partijbureau ging vanmiddag akkoord met de keuze.

Volgens Vande Lanotte wil de partijtop nog geen jong iemand voorzitter maken. Een partijvoorzitter moet ervaring hebben om zo de jongeren meer kansen te geven, luidde het.

Vande Lanotte stelt zich samen met tijdelijk voorzitter Caroline Gennez kandidaat. Dat betekent dat Gennez na het congres van 15 oktober opnieuw ondervoorzitter van de partij wordt.

De komende vier jaar wil Vande Lanotte de partij verjongen, organisatorisch en inhoudelijk veranderen, en aanpassen aan de nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen. Begin september zal hij een intentieverklaring voorstellen. Tot dan legt hij geen verklaringen af over de partij en wil hij zich concentreren op zijn werk in de regering.

Slechts één kandidaat

De procedure voor de verkiezing van een nieuwe voorzitter gaat op 1 juni al van start. SP.A’ers hebben tot 29 juli de tijd om zich kandidaat te stellen. Ongeveer één jaar voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen kunnen de leden op een congres dan de opvolger van Steve Stevaert aanduiden. De kans dat Vande Lanotte een tegenkandidaat krijgt, is echter vrij klein.

Dat er slechts één kandidaat zou zijn, zegt volgens Vande Lanotte niks over het democratisch gehalte van de partij. ,,De leden hebben veel vertrouwen in de manier waarop de partij wordt geleid. Dat is veel belangrijker."