Minister bevestigt verwondingen al-Zarqawi
BAGDAD - De Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi, de leider van de terreurbeweging Al-Qaeda in Irak, is zeker gewond en misschien zelfs dood. Dat hebben de Iraakse ministers van Binnenlandse Zaken en van Defensie gezegd.

Gisteren verscheen op een radicaal islamitische website het bericht dat Al-Zarqawi door een kogel in zijn long getroffen is en buiten Irak wordt behandeld. Dat bericht werd echter snel ontkend op een andere website. Ook vandaag werden berichten over Al-Zarqawi bevestigd en later weer ontkend.

Enkele uren nadat in een verklaring op internet werd gezegd dat een plaatsvervanger voor Al-Zarqawi is benoemd, verscheen er een nieuwe verklaring, waarin dit werd tegengesproken. De laatste verklaring was ondertekend door Abu Maysara al-Iraqi, die normaal het woord voert voor de groep. De ondertekenaar van de eerste verklaring, Abu Doujanah al-Tunisi, is onbekend.

Van geen van de berichten was vast te stellen of ze authentiek waren. Maar de tegenstrijdigheden duidden op z’n minst op verwarring of verdeeldheid binnen de gelederen van Al-Qaeda in Irak, wat het gevolg zou kunnen zijn van een probleem aan de top van de beweging.

Dinsdag meldde de islamitische website in naam van Al-Qaeda in Irak dat Al-Zarqawi gewond was geraakt bij gevechten. Al-Zarqawi heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een reeks aanslagen, ontvoeringen en onthoofdingen in Irak. Hij is de meest gezochte terrorist in het land, er staat een prijs van 25 miljoen dollar op zijn hoofd.