Lanoye haalt uit naar hoofddoekenreglement
De Universiteit Antwerpen (UA) reikte vandaag vijf eredoctoraten uit. Ook de drie Antwerpse stadsdichters, Tom Lanoye, Ramsey Nasr en Bart Moeyaert kregen een titel 'honoris causa'. In een opmerkelijke speech veroordeelde Lanoye het nieuwe kledingreglement van het stadsbestuur.
Hij richtte zich naar burgemeester Janssens, aanwezig op de eerste rij, en vuurde scherpe bemerkingen af over het nieuwe stadsreglement dat hoofddoeken op de werkvloer verbiedt.

,,Een bespottelijke en hypocriete beslissing'', aldus Lanoye. ,,In de dienstnota staat zelfs letterlijk dat je op wereldaidsdag geen HIV-speldje mag dragen. Opzichtige kleding is niet toegelaten, terwijl de stad wel modeontwerper Walter Van Beirendonck inhuurt voor het ontwerpen van uniformen!''

,,De stad grijpt hier naar een kostschoolreglement uit de jaren '50'', vervolgde Lanoye. ,,Terwijl de enige vraag moet zijn of de stadsambtenaar zijn/haar werk goed doet, of men nu een keppeltje, hoofddoek of tulband draagt... Een persoon moet worden beoordeeld op zijn handelingen en niet op zijn kledingdracht.''

Volgens Tom Lanoye haal je het nooit met dit streven naar ,,volstrekte neutraliteit en extreme zuiverheid''. ,,Antwerpen gedraagt zich met dit kledingreglement als een gehucht. Waarom hebben Mechelen en Gent dit niet nodig?'', zuchtte Lanoye.

Eredoctoraten

De Universiteit Antwerpen (UA) reikte gisteren vijf eredoctoraten uit. De belangrijkste genodigde was nobelprijswinnaar John Nash, bij het grote publiek bekend als de briljante wiskundige uit de film A Beautiful Mind. De bijna tachtigjarige Nash won in 1994 de Nobelprijs Economie voor zijn briljante speltheorie. John Nash kreeg van de UA een eredoctoraat in de Toegepaste Economische Wetenschappen omdat, zo sprak rector Francis Van Loon bescheiden, onze eigen wegen naar inzicht immers altijd beperkt zullen zijn.

Op het moment dat John Nash de Nobelprijs in ontvangst nam, leidde hij een eerder teruggetrokken bestaan. Toen hij dertig was, staken de eerste tekenen van paranoïde schizofrenie de kop op. John Nash herstelde pas na meer dan vijfentwintig jaar van deze geestesziekte. Het was deze schizofrenie die, in combinatie met zijn genialiteit, de basis vormde voor de film A Beautiful Mind met acteur Russell Crowe in de rol van professor Nash.