Lijst Dedecker haalt twee Vlaams Belangers binnen
BRUSSEL - Na Jurgen Verstrepen en art-director Fabrice Morreau stapt nu ook Vlaams parlementslid Monique Moens over van het Vlaams Belang naar de Lijst Dedecker. Ze zal bij de komende verkiezingen kandidaat zijn in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Moens kan zich niet langer terugvinden in 'de toenemende verstarring van het Vlaams Belang'.
Net als Verstrepen en Fabrice Morreau, die ook donderdag overstapte naar de Lijst Dedecker, wijst Moens het mislukken van de verruiming aan als reden voor haar overstap. 'Ik heb de indruk dat de laatste restjes openheid in het Vlaams Belang aan het wegvlieden zijn', zegt Moens. 'Drie jaar geleden dacht ik dat de deur die toen op een kier stond, wijd open zou gaan. Vandaag moet ik constateren dat de deur opnieuw dicht is. Met de sleutel van binnen.'

Opvallend is dat Moens, net als de anderen die de overstap naar de Lijst Dedecker maakten, vooral de vinger wijst naar Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke en mild is voor fractieleider in het Vlaams parlement Filip Dewinter. 'Vanhecke heeft zijn lijn en daar mag niet van worden afgeweken. Dewinter is iemand waarmee men meer kan praten en die begripvoller is', zegt ze.

Verstarring

Moens zegt dat ze niet de enige is binnen het Vlaams Belang die vindt dat de partij verstart. 'Velen denken erover zoals ik, maar de meesten durven het voorlopig niet zeggen', zegt ze. Ze verwacht wel dat de komende weken en maanden nog Vlaams Belangers de overstap zullen maken.

'Volwaardige fractie'

Door de overstap van Moens en eerder van Verstrepen telt de Lijst Dedecker nu al drie vertegenwoordigers in het Vlaams parlement. 'Misschien juridisch niet, maar feitelijk wel een volwaardige fractie', meent de partij. Het Vlaams Belang houdt nog 30 zetels over in het Vlaams parlement, één meer dan CD&V, de tweede grootste fractie.

Moens, die ook gemeenteraadslid in Brussel is, krijgt bij de federale verkiezingen bij de Lijst Dedecker een plaats op de Kamerlijst in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Dedecker zegt dat hij in Brussel-Halle-Vilvoorde 'nog meer verrassingen in petto heeft'. Eind volgende week volgt hierover meer nieuws.