ERFURT - Bij een schietpartij in het Gutenberg-gymnasium in Erfurt (deelstaat Thüringen) zijn vandaag achttien mensen om het leven gekomen en zes gewonden gevallen. Eerder was sprake van vier doden. Het gaat om veertien leerkrachten, twee leerlingen en één politieagent. De dader, een ex-leerling van de school, heeft zelfmoord gepleegd. Zes mensen raakten gewond.
De conciërge van de school maakte om 11.05 uur melding van schoten. Op dat ogenblik bevonden zich zeven- tot achthonderd leerlingen in het schoolgebouw. Die legden op dat moment eindexamen Duits af. Op een raam op de derde verdieping had iemand "HILFE" geschreven.

Toen de politie ter plaatse kwam werden de agenten beschoten. Een van de agenten kwam om het leven. Daarop trokken de agenten zich terug.

Rond 11.45 uur bestormde een speciaal interventieteam de school en doorkamde de het gebouw. Volgens het team lagen er lijken in de gangen en toiletten. Toen de troepen de dader naderden, beroof die zich van het leven.

Een tijdlang was er sprake van een tweede dader maar na het doorzoeken van de gebouwen denkt de politie nu dat de man alleen handelde.

De dader zou een leerling zijn die al tweemaal gezakt was voor zijn eindexamen.

© epa
De meeste leerlingen konden vrij vlug het gymnasium verlaten. Op een nabijgelegen sportveld ving de brandweer de jongeren op. Bijna 180 leerlingen die enkele uren na het begin van de schietpartij nog in lokalen vastzaten hebben de school veilig kunnen verlaten. Leerlingen die al eerder uit de school hadden weten te vluchten zeiden een geheel in het zwart geklede man met een geweer door de gangen te hebben zien lopen.

Het is de tweede schietpartij die dit jaar in Duitsland in een school plaatsvindt. In februari schoot een 22-jarige in een school in Freising, ten noorden van München, de directeur dood en verwondde hij een leraar. Daarna pleegde hij zelfmoord.

De Duitse regering heeft geschokt gereageerd op het bloedbad in Erfurt in de deelstaat Thüringen. "De bondskanselier en de regering hebben de gebeurtenissen in Erfurt met verbijsterende ontzetting gevolgd", aldus een regeringswoordvoerder vrijdag.

Ook de minister-president van de deelstaat Thüringen, Bernhard Vogel, reageerde ontzet op de gebeurtenissen in het gymnasium. Voor de televisiezender N24 betuigde hij zijn mededeleven met de slachtoffers en hun familie. Vogel is inmiddels onderweg naar Erfurt voor een persconferentie.