RIJSWIJK - De in Duitsland populaire tv-presentatrice Linda de Mol heeft zich de woede van de Duitse pers op de hals gehaald met een uitglijder over het Duitse volkslied. In een Nederlandse televisiequiz zei ze over de Duitse nationale hymne ,Ach, het is toch maar een rotlied!'
Het weekblad Stern heeft al schande gesproken en de zeer veel gelezen krant Bild doet er nu een schepje boven op met een artikel met een kop die neerkomt op: 'Linda de Mol, wat haal je je in je hoofd?' Bild zegt dat De Mol de Duitsers pijn heeft gedaan. Ze zou ook maximaal drie jaar cel kunnen krijgen wegens belediging van de Staat en zijn symbolen. Wie de volgens de krant 'de ongelofelijke zin' van De Mol zelf wil horen, kan hem inmiddels downloaden via de internetsite van de krant.

Linda de Mol heeft woensdag in het Duits een verklaring uitgegeven over de gewraakte uitlating. Volgens haar woordvoerder had de kwalificatie 'rotlied' betrekking op de situatie tijdens de uitzending. Eigenlijk had ze 'rotvraag' willen zeggen, maar ze kwam uit op 'rotlied'. Een quizkandidaat kon in het programma Miljoenenjacht 10 miljoen gulden winnen als hij de vraag 'wie is de componist van het Duitse volkslied?' goed beantwoordde. Als hij Haydn had gezegd had hij 10 miljoen gewonnen, nu ging hij met 1 miljoen naar huis. Wegens haar betrokkenheid met de kandidaat permitteerde ze zich de uitdrukking.

In de verklaring zegt ze dat ze zich altijd zeer positief over Duitsland en de Duitsers heeft uitgelaten. Daarom is ze 'teleurgesteld en verdrietig' dat haar nu een anti-Duits gedachtengoed wordt nagedragen. Desondanks biedt ze haar verontschuldigingen aan voor Duitsers die zich gekrenkt voelen door haar uitspraak.

De Nederlandse ambassade in Duitsland kan de uitlating van De Mol niet bepaald toejuichen, maar de woordvoerster onthoudt zich van commentaar omdat ze hem zelf nog niet heeft gehoord.