Vijf jaar cel bevestigd voor Demey en Ragole
Foto: Daisy Ragole en Laurent Demey
GENT - Het hof van beroep in Gent heeft maandag Laurent Demey en Daisy Ragole, de hoofdverdachten in de Crédit Lyonnais-fraudezaak, veroordeeld tot elk vijf jaar gevangenisstraf. Daarmee wordt de maximumcelstraf voor beide verdachten bevestigd.
Het hof verzwaarde wel de geldboetes voor de beklaagden. Ragole kreeg een boete van 247.500 euro opgelegd; Demey moet 495.000 euro betalen. In eerste aanleg werden beiden veroordeeld tot een geldboete van 100.000 euro.

Ragole sluisde systematisch bedragen van Crédit Lyonnais, nu Deutsche Bank, door naar de rekeningen en bedrijven van haar toenmalige echtgenoot, Laurent Demey. Tussen 1983 en 1997 verdween 90 miljoen euro of 3,6 miljard oude Belgische frank, die Demey gebruikte om een internationaal zakenimperium uit te bouwen. Demey kocht onder meer kastelen in Merelbeke en Waasmunster, een sinaasappelplantage in Costa Rica en villa's in Spanje en pompte geld in een vliegtuigmaatschappij in Sri Lanka en in voetbalclub SV Waregem.

Demey en Ragole moeten het gefraudeerde geld terugbetalen, oordeelde het hof. In hoofde van Ragole bedraagt de verbeurdverklaring 75 miljoen euro, plus verschillende omvangrijke bedragen in Britse ponden, Zwitserse franken en Amerikaanse dollars. Demey werd veroordeeld tot een verbeurdverklaring van 38 miljoen euro en de bedragen in buitenlandse munten, verminderd met het bedrag van de opbrengst van de verkoop van de inbeslaggenomen goederen.

Ragole en Demey worden eveneens voor tien jaar uit hun rechten ontzet. De onmiddellijke aanhouding werd niet bevolen. Beiden zaten negen maanden in voorhechtenis en zullen, als er geen cassatieberoep komt, nog elf maand cel moeten uitzitten. Hun advocaten hebben nog niet beslist of ze naar het Hof van Cassatie trekken.

Met betrekking tot de straffen voor de elf nevenbeklaagden, beschuldigd van medewerking aan de witwaspraktijken, week het hof van beroep af van het vonnis in eerste aanleg. Twee van hen kregen een lichtere straf. Zes andere beklaagden kregen strafverzwaring. Drie van de beklaagden die eerst vrijgesproken werden, moeten nu een geldboete betalen.