CD&V/N-VA grootst
Foto: belga
BRUSSEL - Indien er vandaag verkiezingen zouden zijn, dan wordt het kartel CD&V/N-VA de grootste politieke formatie in Vlaanderen, voor het Vlaams Belang, het kartel SP.A-Spirit en VLD-Vivant. Dat blijkt uit de driemaandelijkse peiling van de kranten La Libre Belgique, De Morgen, VTM en RTL-TVi.
In vergelijking met de peiling van drie maanden terug gaan enkel SP.A-Spirit en Groen! licht achteruit. CD&V/N-VA haalt 26,9 procent of 0,6 procent meer dan de peiling van december.

Het Vlaams Belang gaat 0,3 procent vooruit en komt op 25,7 procent. SP.A-Spirit verliest 0,9 procent en komt op 19,6 procent en VLD-Vivant boekt met 18,9 procent een status quo. Groen! zakt met 0,5 procent tot 6,8 procent.

Verhofstadt en Leterme delen eerste plaats

In de ranglijst van populairste politici delen premier Guy Verhofstadt (VLD) en minister-president Yves Leterme (CD&V) de eerste plaats, voor Freya Van den Bossche (SP.A).

In Wallonië gaat de PS, de grootste partij, licht vooruit, MR en cdH lichtjes achteruit. Het Front National en Ecolo winnen ook een beetje terrein. Elio Di Rupo (PS) is er de populairste, Joëlle Milquet (cdH) springt over Didier Reynders (MR) naar de tweede plaats.

In Brussel verliest de PS licht, MR en cdH gaan iets vooruit. Bij de Vlaamse partijen in Brussel gaan enkel het Vlaams Belang en VLD/Vivant vooruit. De peiling is tussen 6 en 14 maart afgenomen bij 2.000 Belgen. De maximale foutenmarge is 2,25 procent.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in