Vlaanderen koopt topwerk Marcel Broodthaers
Foto: rr
GENT - De Vlaamse Overheid heeft voor 400.000 euro 'Pense-Bête' gekocht, het eerste plastische werk van de Belgische kunstenaar Marcel Broodthaers (1924-1976).
Om te vermijden dat alle grote kunst van eigen bodem verkocht wordt aan privé-verzamelaars uit het buitenland, koopt de overheid zo nu en dan een topwerk aan om het aan het grote publiek te kunnen tonen. Ze deed dat al met de monumentale tekening ’Christus aan het volk getoond’ van James Ensor (nu in het Museum voor Schone Kunsten Gent) en met ’Prova-car’ van Panamarenko (Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen).

Pense-Bête wordt als nieuweling in bruikleen gegeven aan het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst Gent (S.M.A.K.), dat in haar collectie nog andere werken heeft van Broodthaers.

Broodthaers vermengde in zijn werk invloeden van Marcel Duchamp, van het surrealisme, pop-art en conceptuele kunst. In 1964 gaf hij zijn mislukt dichterschap op en omhulde hij een aantal onverkochte exemplaren van zijn geflopte bundel 'Pense-Bête' in gips en zette ze op een sokkel. De sculptuur 'Pense-Bête' (1964) markeert de start van zijn nieuwe carrière als beeldend kunstenaar en is dus een belangrijk sleutelwerk.