Bank RBS lijdt recordverlies voor Britse groep
Foto: © NO BYLINE
Royal Bank of Scotland (RBS) heeft in 2008 een nettoverlies geleden van 24,1 miljard pond (27 miljard euro). Dat is het grootste verlies ooit voor een Britse onderneming.
Het historische verlies van RBS is het gevolg van 6,1 miljard pond aan lasten die te maken hebben met de kredietcrisis, en vooral met voor ruim 16 miljard pond aan waardeverminderingen na de slecht gevallen overname van de Nederlandse bank ABN Amro in 2007.

In 2007 had RBS nog een nettowinst geboekt van 6,8 miljard pond. De Britse bank is van plan om voor zowat 240 miljard pond aan activa van de hand te doen binnen de drie à vijf komende jaren. Ze zal zich concentreren op haar thuismarkt en haar internationale activiteiten beperken.

Ondanks de verliezen, reageerden aandeelhouders enthousiast op de aankondigingen. Het aandeel steeg aan het begin van de handelsdag met meer dan 25 procent.

Ondertussen is aan voormalig RBS-topman Fred Goodwin gevraagd om af te zien van zijn zijn royale pensioen. De Britse minister van Financiën Alistair Darling vindt zijn jaarlijkse vergoeding van 650.000 pond 'onaanvaardbaar'.