Eén trein- en busticket voor heel België
Foto: hrb
Vanaf 2012 komt er een gemeenschappelijk ticket voor Vlaamse, Brusselse en Waalse bussen en trams en de trein. De NMBS, De Lijn, de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB en het Waalse TEC hebben daarover een principeakkoord bereikt.
Er wordt al jaren onderhandeld tussen de verschillende openbaarvervoermaatschappijen en de overheid over een eenheidsticket. 'Om het eenheidsticket voor elkaar te krijgen heb je overeenstemming nodig over de technologie', zegt minister van Overheidsbedrijven Steven Vanackere (CD&V) aan VRT-radio. 'Je hebt ook afspraken nodig over wie die technologie gaat bewaken en daar is nu een principeakkoord over bereikt met de vier partijen.'

De NMBS werkt op korte termijn aan een chipkaart die ook compatibel is met de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Die chipkaart moet mensen met een gecombineerd vervoerbewijs NMBS-MIVB ook toegang geven op het Brusselse metronet na 1 januari 2010, wanneer de metrostations worden afgesloten.

'In een volgende fase zullen ook de gecombineerde vervoerbewijzen NMBS met De Lijn en TEC geïntegreerd worden op zo’n chipkaart', zegt minister Vanackere. Die tweede fase is voorzien voor 2011-2012.