De Servische veiligheidsraad gaat dinsdag onderzoeken waarom de politie er vorige week niet in geslaagd is de westerse ambassades te beschermen bij de gewelddadige betogingen tegen de onafhankelijkheid van Kosovo.
De nationale veiligheidsraad is samengeroepen door president Boris Tadic na het geweld bij de betoging van donderdag. Meer dan 150.000 mensen waren toen samengestroomd in de straten van Belgrado om te protesteren tegen de nieuwe Kosovaarse staat.

Tadic, die het geweld heeft veroordeeld, heeft om een rapport gevraagd over de beschadigingen die vooral de Amerikaanse ambassade troffen en waarbij een (Servische) dode en honderd gewonden vielen. Ook enkele andere ambassades werden beschadigd, de Belgische ambassade bleef buiten schot.

In de nationale veiligheidsraad zitten onder andere de Servische president, de premier, de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie, de legerleiding en de vertegenwoordigers van de geheime dienst.

Na de incidenten van vorige week berichtten de Servische media dat de politie te laat reageerde en dat de westerse ambassades blijkbaar geen speciale bescherming kregen, terwijl ze toch al een doelwit vormden toen op 17 februari eenzijdig de onafhankelijkheid van Kosovo werd uitgeroepen.

De betoging werd georganiseerd door de Servische overheid en had als slogan 'Kosovo is Servisch'. Voor de gelegenheid kregen scholieren en ambtenaren vrijaf en werd extra openbaar vervoer ingelegd.