De N-VA zit niet echt in de oppositie en zal zich alleen bij de vertrouwensstemming onthouden. Zo reageert CD&V op de uitspraken van MR-voorzitter Didier Reynders. Die vindt dat er een andere Vlaamse partij in de regering moet als de N-VA dat niet wil, omdat er geen meerderheid aan Vlaamse kant is.
Open VLD blijft gekant tegen een klassieke tripartite en ziet een uitbreiding van de regering met SP.A niet zitten.

Volgens CD&V maakt Reynders een rekenfout. 'Als de N-VA zich onthoudt, verandert het quorum en zijn er dus maar 82 Vlaamse kamerzetels waarvan er 42, met name 24 CD&V’ers en 18 Open VLD’ers, wel het vertrouwen geven', zegt partijwoordvoerder Luk Vanmaercke.

CD&V wijst er op dat de N-VA niet echt in de oppositie zit. De onthouding slaat alleen op de vertrouwensstemming. De N-VA zal de staatshervorming evalueren en indien ze die voldoende vindt ook mee goedkeuren, luidt het.

De Vlaamse christendemocraten wijzen er op dat ze nooit een veto hebben gesteld tegen de uitbreiding van de regering met andere partners. Open VLD deed dat wel en doet dat nu nog. Open VLD-woordvoerder Tom Ongena zegt dat de houding van zijn partij sinds de verkiezingen nog niet is veranderd. Open VLD blijft gekant tegen een klassieke tripartite aan Vlaamse kant 'omdat die geen slagkrachtig beleid kan voeren'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig