Reynders wil regering met kartel of andere Vlaamse partij
Volgens minister van Financiën Didier Reynders (MR) is er wel degelijk een probleem nu de N-VA niet in de regering wil stappen. Dat zei hij deze morgen in een radio-interview met de VRT.
'Dit is een belangrijk politiek feit', aldus Reynders (MR). 'Zonder de N-VA is er in het parlement geen meerderheid aan Vlaamse kant. We moeten gaan voor een meerderheid in de twee taalgroepen, zoals het de bedoeling was.' Hij denkt er dan ook aan eventueel een andere Vlaamse partij in de coalitie op te nemen als de N-VA bij haar standpunt blijft: 'Ofwel wordt de regering uitgebreid, ofwel zit er een écht kartel rond de tafel.'

Maandag liet de N-VA weten niet in een definitieve regering te stappen, maar zich te zullen onthouden omdat het tweede pakket van de staatshervorming te vaag en te voorwaardelijk zou zijn. De kartelpartner van de CD&V zal zich onthouden bij de vertrouwensstemming over de regering Leterme I.

Wat het premierschap betreft, erkent Reynders dat hij daar normaal gezien voor in aanmerking zou kunnen komen, maar hij het nooit heeft opgeëist. Aan Franstalige kant is er overigens een veto tegen het feit dat hij premier zou worden, merkt Didier Reynders nog op.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig