BRUSSEL- De cast voor 'Vermist!', de eerste grote VT4-fictiereeks, is compleet. Actrice Cathérine Cools (bekend van onder meer 'Firmin', 'Wittekerke', 'Aspe') is de laatste naam die toegevoegd wordt aan het lijstje met namen zoals Joke Devynck, Koen De Bouw, Kevin Janssens en Stan Van Samang.
Jan Verheyen zal de nieuwe crimireeks regisseren en half april zal hij met ,,zijn absolute dreamcast" beginnen te draaien.

De Cel Vermiste Personen van de federale politie was de inspiratiebron voor de nieuwe crimireeks. Commissaris en teamleider van die cel Alain Remue, op wie het personnage van Koen De Bouw is gebaseerd, en zijn collega Guido Van Rillaer kijken toe op de technische en dramatische echtheid van de serie. De scenaristen kregen overigens toegang tot de archieven van de federale cel.

,,Het uitgangspunt was om naast de traditionele politieseries (whodunits, politiesoaps) een modernere dramareeks rond een politie-eenheid te ontwikkelen. Research bij de Cel Vermiste Personen van de federale politie leerde al snel dat zij hiervoor de geschikte eenheid was", aldus Klaas Cockx, hoofd van de lokale producties van VT4. Hij wijst ook op de maatschappelijke relevantie van de serie, de Dutrouxaffaire en de vermiste en vermoorde meisjes uit Luik Stacy en Natalie indachtig.

Op vraag van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), dat een van de geldschieters is van 'Vermist!', zal VT4 ook een mogelijke bioscoopexploitatie voorzien. De filmdistributie is volgens VT4 daarbij ook vragende partij. Cockx: ,,De pilootaflevering wordt met het oog op een eventuele bioscooprelease gedraaid, al hangt die release af van de steun van het VAF, dat het dossier nog behandelt."

Nu Stan Van Samang en Catherine Kools beiden een hoofdrol in de nieuwe serie krijgen, verlaten ze de VTM-serie 'Wittekerke'. Kools’ overstap komt op hetzelfde moment als de beslissing van VTM om vanaf midden maart 'Wittekerke' enkel nog op donderdagavond uit te zenden.

VT4 en productiehuis Eyeworks hebben voor de scenario’s een beroep gedaan op internationale scriptwriters, zoals Matt Witten ("CSI Miami", "Law&Order", "House MD"...), die Vlaamse scenaristen Bas Adriaensen ("Witse", "Sedes&Belli", "Recht op Recht") en Phillipe De Schepper (scenarist en uitvoerend producent bij Eyeworks) ondersteunde. Frank van Eeden is director of photography voor "Vermist!" en Kurt Loyens neemt de taak als art director voor zich.