Carnavalstoet trekt zonder incidenten door Aalst
Foto: © WKB
GENT - Zo'n 50.000 bezoekers trokken zondagmiddag naar Aalst om de 72 praalwagens te bewonderen die naar jaarlijkse gewoonte door de straten van Aalst trokken. Heel wat politici, de gokchinezen en de paus worden op de korrel genomen, maar over de Mohammed-cartoons bleef het stil.

Vorig jaar stuurde de Arabisch Europese Liga nog een protestbrief nadat een carnavalgroep de spot dreef met moslimterreur. Na de recente ophef rond de Mohammedcartoons werd even overwogen om de carnavalgroepen te verbieden om de spot te drijven met de islam. Maar uiteindelijk beslisten de organisatoren en burgemeester Anny De Maght van Aalst om geen censuur op te leggen.

Dat bleek ook niet nodig: nergens in de stoet was de profeet Mohammed te zien. Deense vlaggen waren er wel, als symbool van vrije meningsuiting. Waren ook prominent aanwezig: de VLD-top, het generatiepact, de pausverkiezing en de afscheidnemende Aalsterse burgemeester De Maght.

Geen incidenten

De carnavalstoet lokte zo'n 50.000 bezoekers. Op elk kruispunt stonden politiemensen, evenals aan de tribunes en op de Grote Markt. Drie ploegen van drie agenten mengen zich verkleed in de stoet om te controleren of er geen alcohol verkocht werd aan minderjarigen. De whiskyploegen stelden negen processen-verbaal op.

De jaarlijkse stoet is het hoogtepunt van drie dagen carnaval in Aalst. Maandag dansen de Gilles hun bezemdans en werpen ze appelsienen het publiek in. Daarna is er de Ajuinenworp op de Grote Markt. Dinsdag trekt de Voil Jeanettenstoet dan door de stad.