Pizzakoning sticht in Florida het katholieke paradijs Ave Maria
Foto: rr
Een ex-marinier die uitgroeide tot Amerika’s pizzakoning heeft 300 miljoen euro van zijn goedgevulde bankrekening gehaald om daarmee in Florida een stadje te bouwen waar de inwoners zullen moeten leven volgens streng-katholieke principes.
Ave Maria, zo gaat het plaatsje heten waarvan Tom Monaghan al jaren droomt. Zoals zijn naam al aangeeft is Monaghan van Ierse afkomst, en het katholicisme dat hij op de nonnenschool meekreeg, liet hem nooit meer los. Ook niet toen de door hem opgerichte Domino pizzarestaurants uitgroeiden tot een van de meest succesvolle fastfoodketens in Amerika.

De pizzakoning gaf al miljoenen uit aan religieuze projecten zoals radiostations, lagere scholen en een katholieke rechtenfaculteit aan de universiteit van Michigan, maar Ave Maria moet zijn grootste eerbetoon worden aan zijn religie. Daartoe kocht Tom Monaghan in de Everglades, zo’n 140 kilometer van Miami, een stuk land dat tot dusver een boerderij huisvestte waar groenten werden gekweekt, en daarop wil hij nu een stad bouwen die uiteindelijk 30.000 inwoners moet tellen.

Maar dan niet zomaar inwoners. Wie zich in Ave Maria wil vestigen moet een puur-katholiek leven leiden, want pornografie, abortus en voorbehoedsmiddelen zijn er taboe. Zowel de apothekers als het kabeltelevisiestation zullen zich aan de regels van het Vaticaan moeten houden, en het stadje zal ook de basis worden voor de eerste katholieke universiteit die sinds ruim 40 jaar in Amerika wordt gebouwd.

Daar zullen studenten worden opgeleid die de stad van God helpen bouwen in een land dat kampt met een catastrofale culturele neergang, zoals de rector het stelt. Dat is de stad waarin Tom Monaghan een deel van de 1,3 miljard dollar gaat investeren die hij opstreek toen hij in 1989 Domino Pizza van de hand deed.