Lippens pleit voor visserijvrede
KNOKKE-HEIST - Burgemeester Leopold Graaf Lippens van Knokke-Heist pleit voor een ,,visserijvrede'' tussen Oostende en de Oostkust. Lippens deed dit tijdens zijn traditionele toespraak voor de visserijgemeenschap naar aanleiding van de bloemenhulde voor Heist Carnaval.
De burgemeester verweet zijn collega-politici politieke spelletjes ten nadele van de Belgische visserij in het algemeen. Hij haalde eerst zwaar uit naar Oostende. Al deed hij dat vooral tussen de regels. Dit schooljaar ging de visserijschool in Heist niet meer open. ,,De navelstreng tussen de school en de oud-leerlingen aan de Oostkust is daardoor doorgeknipt'', sprak Lippens. ,,Daarenboven vangt Oostende haar geadopteerde visserskinderen niet goed op. De visserijleerlingen van de Oostkust moeten nu na een dag zee ongewassen met de tram naar Heist sporen. Douches zijn er in Oostende niet''

. De vissersgemeenschap van Knokke-Heist verwijt Oostende vooral dat het met overheidsgeld de visserij naar zich toetrekt. ,,Er zijn heksen en tovenaars in het spel die met overheidsgeld reders voorschotten geven op de brandstof, tussenkomsten verschaffen in het containervervoer en havenrechten bekostigen met als enig doel op een weinig faire manier de Zeebrugse vismijn de loef af te steken'', pleitte Lippens.

Lippens verwijt de beleidsmakers dat suggesties om met alle actoren aan tafel te zitten en op basis van objectieve criteria een beleid te bepalen dat alle Belgische vissers ten goede komt, in dovemans oren vallen door politieke spelletjes zoals het in stand houden van een visserijoorlog tussen Zeebrugge en Oostende. ,,Dergelijke kortzichtige politiek ondergraaft de toekomst van de hele visserij'', waarschuwde Lippens.

,,Ik ben altijd al voorstander geweest van een samenwerking tussen Zeebrugge en Oostende'', reageerde Landuyt, federaal minister voor de Noordzee.

Tijdens de bloemenhulde aan het monument van de vissers in Heist werden dit jaar onder meer bloemen neergelegd door de reder van de Z.122 Noordster die in december kapseisde en zonk voor de Engelse kust. Eén bemanningslid werd gered, twee zijn overleden, één opvarende bleef vermist.