BRUSSEL - Groen! -energiespecialist Luc Barbé wil dat Gaz de France zich terugtrekt uit SPE-Luminus en dat de regering er via een wetgevend initiatief voor zorgt dat de nucleaire provisies in Belgische handen blijven.
Volgens Barbé zorgt de regering ervoor dat de 4 miljard euro provisies die de Belgische consument ophoest voor de ontmanteling van de kerncentrales ,,vanaf nu worden beheerd door de Franse staat en enkele privé-aandeelhouders''. Barbé vindt dit onaanvaardbaar.

Nog volgens Barbé blinkt de regering hier uit door een hard liberaal beleid en is er van de voorwaarden uit de 'pax electrica' nog niets in huis gekomen.

Groen! vindt dat Gaz de France zich moet terugtrekken uit SPE-Luminus, dat de nieuwe mandaten bij de Creg dringend dienen ingevuld en dat de regering moet terugkomen op haar beslissing om de bevoegdheden van de federale regulator inzake tarieven en marktcontrole te beknotten. Er is ook nood aan een Europese regulator, vindt Groen! .

De partij stelt dat Suez-Electrabel niet meer mag participeren in de netwerken van stroom en gas. En de nucleaire provisies moeten voor Groen! worden overgebracht naar een overheidsinstelling.