Eerste geval van vogelgriep in Zwitserland
Foto: rtr
BERN - De vogelgriep heeft nu ook Zwitserland bereikt, zo blijkt uit een mededeling van de regering in Bern. In de omgeving van Genève en in Stein am Rhein aan het Bodenmeer, zijn een aantal gevallen positief getest, aldus regeringswoordvoerder Oswald Sigg zondag.
Sigg preciseerde op Radio Suisse Romande dat een van de besmette vogels een zaagbek was, een soort wilde eend.

De autoriteiten hielden al enkele dagen rekening met het overslaan van de dierenziekte op Zwitsers grondgebied, omdat niet ver over de grenzen, zowel in Duitsland als in Frankrijk het H5N1-virus was gevonden in dode vogels.

Zwitserland deelt het Bodenmeer met Duitsland en Oostenrijk. De Duitse autoriteiten hebben zaterdag de bevestigd dat het H5N1-virus is gevonden op het kadaver van een wilde eend op de Duitse oever van het meer.

De regio van Genève sluit aan op het Franse departement Ain, waar vrijdag de aanwezigheid van het H5N1-virus werd bevestigd bij een pluimveekwekerij, nadat het op 18 februari was vastgesteld op een wilde eend.

Zwitserland telt circa 8 miljoen stuks pluimvee. In gebieden van de kantons Thurgau en Schaffhausen, die rechtstreeks grenzen aan de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, waren al schutskringen ingericht. Zwitserland verwachtte eerder al spoedig door het virus te zullen worden getroffen. ,,Het is slechts een kwestie van dagen'', stelde Hans Wyss, de directeur van de Zwitserse federale diergeneeskundige dienst OVF nog in de krant Le Matin Dimanche. ,,Wij moeten ons voorbereiden te leven met de aanwezigheid van het virus in ons land gedurende enkele jaren, want het schijnt onuitroeibaar in de landen die door de vogelgriep getroffen zijn'', waarschuwde Wyss.