Tuybens wil gratis trein voor studenten
BRUSSEL - Staatssecretaris voor Overheidsbedrijven Bruno Tuybens wil alle studenten tegen het einde van de legislatuur een gratis treinabonnement kunnen aanbieden. Dat heeft hij zondag verklaard tijdens het VRT-programma De Zevende Dag. Oppositiepartij CD&V is tegen en pleit op termijn voor het afschaffen van het gratisbeleid van de regering.
Tuybens herhaalde zondag dat de NMBS het goed doet. Er zijn meer reizigers en de omzet stijgt en dat heeft deels te maken met het gratisbeleid, klonk het. De gratis-reizigers trekken ook een pak andere mensen aan, redeneert de staatssecretaris.

Het sp.a-regeringslid wil dan ook voortgaan op de ingeslagen weg en ook voor studenten het treinvervoer gratis maken. Dat is volgens hem een logisch gevolg van het grondwettelijk vastgelegde recht op gratis onderwijs. Tuybens hoopt dit tegen het eind van de legislatuur - midden 2007 - te kunnen realiseren. Het is wel afhankelijk van de budgettaire ruimte die er is, voegde hij eraan toe.

Volgens het kabinet-Tuybens gaat de staatssecretaris het voorstel in september bij de begrotingsbesprekingen op de regeringstafel leggen. Indien volledig gratis vervoer niet mogelijk is, gaat de Vlaamse socialist voor een goedkoper tarief voor alles studenten.

Momenteel betalen alle studenten tot 26 jaar 45 procent van het normale tarief op abonnementen.

CD&V-kamerlid Jef Van den Bergh, de spreekbuis van de Vlaamse christendemocraten voor Mobiliteit, kant zich tegen het voorstel. ,,Ik ga akkoord dat er een speciaal tarief komt voor studenten - zij betaalden tot voor kort zelfs het duurste tarief - maar mensen moeten beseffen dat openbaar vervoer zijn prijs heeft. Er moet op zijn minst een kleine bijdrage zijn'', verklaarde Van den Bergh, die vindt dat de NMBS beter inspanningen zou leveren om gewone tickets goedkoper te maken.

Tuybens vroeg zich af of de CD&V - indien de partij aan de macht komt - dan komaf gaat maken met het kosteloze woon-werk-verkeer. ,,Wat gebeurt er dan met de files. We moeten er juist alles aan doen om de dagelijkse files weg te werken'', zei de sp.a'er.

De CD&V wil het gratis treinbeleid niet op korte termijn afschaffen - ,,dat kan niet van de ene dag op de andere'' - maar wenst er eerst een grondige analyse over te laten uitvoeren. ,,We moeten onderzoeken of de 12 à 16 miljoen euro per jaar het wel waard is'', meent Van den Bergh.

Het CD&V-kamerlid vindt in elk geval dat het geld beter kan worden besteed, bijvoorbeeld door de treintickets voor iedereen goedkoper te maken. ,,Voor een rit van Gent naar Brussel betaal je 15 euro''.

Tuybens counterde het CD&V-standpunt. Hij wierp op dat de dagelijkse files veel meer kosten dan 16 miljoen en wees erop dat de NMBS ondanks het gratisverhaal ook investeert in onder meer netheid en stiptheid.