De Villepin vindt fusie meest aangewezen
PARIJS - Bij het bekendmaken van de fusie van Suez en Gaz de France zei de Franse premier De Villepin dat de fusie is ingegeven door ,,het strategisch belang van de energiesector’‘ voor Frankrijk. Hij maakte geen verwijzing naar de overnamepogingen van het Italiaanse concern Enel. ,,De fusie van Gaz de France en Suez lijkt vandaag de meest aangewezen piste,’‘ luidde het wel.
,,Sinds enkele maanden spreken Gaz de France en Suez over een industrieel project met het oog op samenwerking inzake productie, transport en distributie van energie,’‘ zei de eerste minister. ‘,,Met deze fusie hebben we de ambitie om een van de grootste energieconcerns ter wereld te worden: de fusiegroep zal wereldwijd de eerste speler zijn in vloeibaar aardgas’‘.

Volgens het agentschap Bloomberg heeft de fusiegroep een marktkapitalisatie van 72 miljard euro. Op het vlak van vloeibaar gas (LNG) is de groep al actief in België. Suez-dochter Distrigas verhandelt aardgas op de LNG-terminal in Zeebrugge.

Met deze fusie heeft Frankrijk ,,een tweede grote speler in de energiesector naast EdF’‘ en ,,versterkt ze zo de industriële roeping die ze heeft in de wereld,’‘ voegde hij toe.

,,De Franse regering is het project dus genegen en het heeft ook de steun van de Belgische regering’‘, luidde het. De premier, die tijdens zijn verklaring omringd was door de minister van Financiën Thierry Breton en de respectievelijke toplui Jean-François Cirelli (Gaz de France) en Gérard Mestrallet (Suez), zei nog dat het Franse parlement zo snel mogelijk zal onderzoeken welke wetswijzigingen noodzakelijk zijn.

Gaz de France is immers een staatsbedrijf: de Franse overheid is hoofdaandeelhouder met 80,2 procent van het aandelenkapitaal. De wet, die de inbreng van privékapitaal toelaat, verhindert de Franse staat om onder de 70 procent van het kapitaal te gaan.

Minister van Financiën Thierry Breton zei dat hij vanaf maandag onderhandelingen start met de sociale partners ,,om continuïteit in de openbare dienstverlening en de energiebevoorrading van Frankrijk’‘ te garanderen.