ROME/PARIJS - Een bilaterale ontmoeting tussen de Italiaanse minister van Industrie Claudio Scajola en zijn Franse ambtgenoot in Parijs, die maandag voorzien was, gaat niet door. Dat heeft Scajola zelf bekendgemaakt.
De ontmoeting had betrekking op de strijd tegen namaak en een aantal dossiers inzake energie. Het schrappen van de ontmoeting komt enkele uren nadat de Franse premier de Villepin bekendmaakte dat Suez en Gaz de France gaan fuseren. Een eventueel bod van Enel afgelopen week werd door de Franse regering van de hand gewezen.

De Italiaanse minister van Economie Giulio Tremonti verklaarde via het nieuwsagentschap Ansa dat ,,Europese lidstaten moeten stoppen met protectionistische muren te bouwen. Als het zo doorgaat, zullen de risicofactoren toenemen,’‘ zei hij.

De Franse vakbonden verwerpen de fusie-operatie. Ze halen vooral uit naar de 'privatisering' van Gaz de France waardoor duizenden banen bedreigd worden en ze vrezen dat een nieuwe privé-speler ontstaat die zich zal opwerpen als een concurrent van Electricité de France.

Volgens regeringskringen zal het fusiebedrijf uit gemengd kapitaal bestaan. De Franse staat ,,zal rechtstreeks in het beheer vertegenwoordigd zijn’‘.