Chirac eet demonstratief kip uit vogelgriep-regio
PARIJS - De Franse president Jacques Chirac heeft zaterdag op de Parijse landbouwbeurs demonstratief kip gegeten uit de gespecialiseerde, maar door het H5N1-virus bedreigde, regio Bresse. Chirac verklaarde dat er voor de verbruikers ,,absoluut geen gevaar bestaat in het eten van gevogelte en eieren’‘.

,!-- fk09012005d.jpg -->
,,Spijtig genoeg groeit er een volledig ongerechtvaardigde paniek met alle economische en sociale gevolgen’‘, aldus Chirac. De media dienen die paniek tegen te gaan en informatie te verstrekken, aldus de president.

Door het afnemen van de vraag naar gevogelte als gevolg van de vogelgriep, vallen er in Frankrijk al ontslagen. Het kweekconcern Gastronome Elevage zegde 600 tijdelijke contracten op, terwijl concurrent LDC zijn personeel met 800 eenheden reduceerde.

De exportfirma Tilly-Sabco wil in maart en april twee weken gedwongen verlof invoeren. De buitenlandse vraag is vergeleken met vorig jaar met 30 tot 40 procent gezakt, zo verluidt. Vooral uit het Midden-Oosten komen geen bestellingen meer.

Frankrijk is de grootste uitvoerder van gevogelte van Europa. Op wereldschaal staat Frankrijk op de vierde plaats, na Brazilië, de VS en Thailand. De Franse bedrijven produceren jaarlijks ongeveer 700 miljoen stuks gevogelte, waarvan 160 miljoen die in open lucht worden gekweekt. Veertig procent van de productie wordt uitgevoerd. In de sector werken 43. 000 mensen. Na een eerste hulp van 11 miljoen euro voor de getroffen sector, heeft Parijs vrijdag 52 miljoen euro bijkomende hulp toegezegd.