Flahaut mijdt Rwanda
BRUSSEL - De Belgische minister van Defensie André Flahaut is zaterdag vertrokken voor een rondreis van een week in Benin, Zuid-Afrika en de Democratische Republiek Congo (DRC). Het geplande bezoek aan Rwanda heeft hij vrijdag geschrapt, zo liet de minister weten.
Op dat ogenblik werd de Airbus A-330 van SN Brussels Airlines (SNBA) nog aan de grond gehouden op het vliegveld van Kigali door de Rwandese autoriteiten. Zij lieten het vliegtuig waarschijnlijk niet opstijgen omdat er in een Brussel een DC-8 geblokkeerd wordt van Silverback Cargo Airlines, een maatschappij die op de ,,zwarte lijst’‘ staat. Het toestel van SNBA landde zaterdagochtend op Zaventem.

Minister Flahaut komt zaterdagavond aan in Benin, waarmee België in 1999 een intense militaire samenwerking aanging. Het akkoord geeft de Belgische militairen de mogelijkheid te oefenen in tropische omstandigheden in ruil voor vormingsprogramma's en materiële hulp. Zondag zal de minister kennismaken met zijn nieuwe Beninse collega, Martin Dohou Comlan Azonhoho. Flahaut zal eveneens de opening bijwonen van een weeshuis dat gebouwd is door Belgische militairen en jonge delinquenten uit de centra van Mol en Woutersbrakel in het dorp Azouhe Aliho, op een vijftigtal kilometer ten noorden van de economische hoofdstad Cotonou.

André Flahaut vertrekt zondagavond naar Pretoria, waar hij zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Mosiuoa Lekota zal ontmoeten. Flahaut sloot met Lekota en met hun Congolese collega een akkoord om bij te dragen aan de vorming van een ‘,,geïntegreerd’‘ leger in de RDC.

Van woensdag tot vrijdag verblijft de minister in de RDC, waar hij een onderhoud heeft voorzien met president Joseph Kabila en met vicepresident Azarias Ruberwa, die bevoegd is voor de Commissie ,,‘Defensie en Veiligheid’‘, en met de minister van Defensie Adolphe Onusumba.

Het bezoek aan Congo heeft plaats op het ogenblik dat de Europese Unie het vertrek van een ‘,,reservemacht’‘ voorbereidt om de 16. 000 blauwhelmen van de Monuc bij te staan tijdens de verkiezingen die voorzien zijn vanaf 18 juni ten vroegste. Flahaut zal verslag uitbrengen van zijn bezoek aan zijn Europese collega's tijdens hun volgende informele vergadering op 6 en 7 maart in het Oostenrijkse Innsbruck.