Joschka Fischer erkent fouten in visa-zaak
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer heeft toegegeven dat hij ,,fouten" heeft gemaakt bij het afleveren van visa in Duitse ambassades in Oost-Europa. ,,Ik heb niet snel, niet vastberaden en niet volledig genoeg gehandeld als verantwoordelijk minister", klonk het zaterdag op een congres van Fischers partij, de Duitse Groenen, in Keulen.
De te lakse toekenning van visa tussen 2000 en 2002 aan voornamelijk Oekraïeners, die er misbruik van maakten, is al een tijd onderwerp van discussie bij onze oosterburen. Sinds midden december vorig jaar is er zelfs een parlementaire onderzoekscommissie die het Duitse visabeleid onder de loep neemt. Door de zaak heeft de populariteit van Joschka Fischer -sinds jaren de populairste Duitse politicus- een flinke knauw gekregen.

Fischer sloeg zaterdag mea culpa, maar hij zei dat de ,,fouten" niets te maken hebben met zijn partij. Bondskanselier Gerhard Schröder neemt zijn buitenlandminister in de krant Frankfurter Allgemeine van zondag in bescherming tegen de roep van de christen-democratische oppositie om diens ontslag. ,,De minister van Buitenlandse Zaken zal minister van Buitenlandse Zaken blijven", zegt de kanselier.

Volgens de christen-democratische CDU heeft de lakse toekenning van visa onrechtstreeks de mensenhandel vanuit Oost-Europa in de hand gewerkt. De partij meent dat door de versoepelde visaregeling in drie jaar, tussen 2000 en 2002, honderdduizenden illegale Oost-Europeanen de Schengen-zone binnengeraakt zijn. Dat droeg bij tot de georganiseerde misdaad, het zwartwerk en de prostitutie, zegt de CDU.