Vlaams Belang pro-referendum
BRUSSEL - Het Vlaams Belang steunt het voorstel van PS-voorzitter Elio Di Rupo om een referendum over het voortbestaan van België te houden. Spirit voelt dan weer weinig voor het idee. Volgens voorzitter Geert Lambert ligt het debat over het voortbestaan van België ,,reeds geruime tijd achter ons".
,,Het voorstel van PS-voorzitter Di Rupo is een hypocriete zet om, na een week van een melig charmeoffensief ten aanzien van Vlaanderen, de traditionele Vlaamse partijen het zwijgen op te leggen inzake communautaire kwesties", zegt Vanhecke. Volgens hem wil de voorzitter van de Franstalige socialisten een referendum over het voortbestaan van België ,,om de Waalse priviliges te vrijwaren".

Meerwaarde?

Het Vlaams Belang neemt niettemin de uitdaging aan en wil samen met de PS een voorstel in het federale parlement indienen dat een dergelijke volksraadpleging mogelijk moet maken. Dan kan Vlaanderen zich, dixit Vanhecke, ,,eindelijk uitspreken over de meerwaarde die België nog biedt voor de Vlamingen en de meerwaarde van België voor Wallonië".

Achterhaald debat

De regeringspartij Spirit vindt het voortbestaan van België ,,geen issue". Volgens voorzitter Geert Lambert moeten verdere stappen in de staatshervorming beoordeeld worden in het licht van de meerwaarde die ze voor het "goed bestuur" opleveren. ,,Het debat over het voortbestaan van België", zei Lambert in een mededeling, ,,ligt reeds geruime tijd achter ons".

Spirit is naar eigen zeggen geen voorstander van referenda over complexe thema’s waarbij de burger enkel ja of neen kan antwoorden. Eerder dan een simpele vraag over het voortbestaan van België wil de partij een referendum over concrete bevoegdheidsthema’s.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in