Nick Nuyens wint Omloop Het Volk
Foto: belga
Nick Nuyens heeft de zestigste editie van de Belgische openingsklassieker Omloop Het Volk gewonnen. De 24-jarige Belg haalde het na 201 kilometer van Gent naar Lokeren met een voorsprong van dertien seconden op zijn land- en teamgenoot Tom Boonen, die in de spurt om de tweede plaats de Nederlander Steven De Jongh klopte. Niko Eeckhout werd vierde, Bert De Waele vijfde.
Na een nerveus begin ontstond aan kilometer 16 een eerste echte vlucht met daarbij onze landgenoot Kristof Trouvé, de Fransman Benoit Vaugrenard en de Deen Jakob Piil. Het trio boekte al vlug een voorsprong van een kleine vier minuten. De beklimmingen begonnen hun tol te eisen en met nog 80 kilometer voor de boeg kregen zij het gezelschap van een ander trio, waarbij Stijn Devolder de aanstoker was van de tegenreactie en de Nederlanders Bram Tankink met Karsten Kroon op sleeptouw had genomen.

Bij de beklimming van de Berendries, de voorlaatste heuvel van de dag, moesten de drie vroege leiders er meteen af. Stijn Devolder bleef met zijn krachten woekeren, nam het grootste deel van het werk voor zijn rekening, maar moest na de beklimming van de Molenberg toch toezien hoe zich een kopgroep van acht renners, op 65 kilometer voor de eindmeet, vormde. De Discovery Channel-renner kreeg immers het gezelschap van zijn teammakkers Viatcheslav Ekimov en George Hincapie. Ook Peter Van Petegem, Philippe Gilbert en Gorik Gardeyn maakten deel uit van de leidersgroep.

Quickstep vecht terug

In de achtergrond porde Tom Boonen zijn mannen aan om de tegenreactie op poten te zetten. QuickStep trok het peloton op een lint, maar de achtervolging duurde toch zowat dertig kilometer lang vooraleer er een hergroepering kwam.

Op dertig kilometer van de Bergendries in Lokeren kwam er dan toch een samensmelting van zo’n 70 renners. Het bleef onrustig en op de beregende kasseistroken werd het tempo erg hoog gehouden. Het peloton barstte in al zijn voegen en werd stelselmatig uitgedund onder de diverse pogingen om een uitval op touw te zetten.

Het drietal Johan Coenen, Nick Nuyens en Ludo Dierckxsens mocht de laatste zware kasseistrook van de wedstrijd, die van de Vogelzangstraat te Lokeren op 16 kilometer van de finish, aansnijden met een kleine voorsprong. Nuyens verdapperde en ging alleen op pad, terwijl de andere twee opnieuw tot de orde werden geroepen. In het centrum van Lokeren groepeerde Davitamon-Lotto zich en werd de jacht op Nuyens echt ingezet. De renner die vorig jaar al Parijs-Brussel won, bleef echter buiten schot.