Di Rupo: ,,het was maar een voorbeeld''
Foto: rr
BRUSSEL - PS-voorzitter Elio Di Rupo wil een referendum houden over het voortbestaan van België. Dat leek hij zaterdag te laten verstaan op het PS-congres over de Europese grondwet. Zondag klonk het in het tv-programma De Zevende Dag al iets anders: ,, Het ging gewoon om een voorbeeld in een antwoord op de VLD en de MR, die les geven aan de andere partijen over de Europese grondwe'', aldus Di Rupo.
De PS-voorzitter zei in De Zevende Dag geen tegenstander te zijn van volksraadplegingen, maar wees erop dat bijna niemand de inhoud van de Europese grondwet begrijpt. Bovendien moet een referendum gaan over een duidelijke vraag zoals bijvoorbeeld of de Belgen in de toekomst wel dan niet nog een ,,eenheidsland'' willen, aldus Di Rupo.

De PS-voorzitter vermoedt dat ook de Vlamingen dat willen behouden. ,,In de recente opiniepeiling vindt 70 procent van de Vlamingen Brussel-Halle-Vilvoorde geen crisis waard. Ik ben het daar 100 pct mee eens'', aldus Di Rupo.

Europese grondwet

Op het PS-congres bleek de meerderheid van de Parti Socialiste zaterdag voor de Europese grondwet (324 ja, 5 neen en 5 onthoudingen). Het gaat om een ,,strijdvaardig ja'' meent Di Rupo. ,,Want als de PS de Europese grondwet globaal beschouwt als een middel om de werking van de instellingen te verbeteren, bedoelt de partij vooral de strijd om de huidige liberale koers van Europa te wijzigen.''

De organisatie van een referendum over de Europese grondwet is volgens Elio Di Rupo enkel mogelijk met de duidelijke vraag aan de Belgen of ze voor of tegen de splitsing van België zijn. Een referendum met een onduidelijke vraag over de Europese grondwet zou volgens de PS-voorzitter enkel in de kaarten spelen van wie België gesplitst wil zien.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in