Britse soldaten krijgen celstraf voor mishandelen Irakezen
Foto: epa
OSNABRÜCK - Drie Britse soldaten zijn vrijdag door een Britse militaire rechter in het Duitse Osnabrück tot gevangenisstraffen van vijf maanden, achttien maanden en twee jaar veroordeeld wegens het mishandelen van Irakezen die in hechtenis zaten op verdenking van het plunderen van hulpgoederen. Ze kregen ook oneervol ontslag uit het leger.
De zwaarste straf kreeg de 25-jarige Mark Cooley, die schuldig is bevonden aan het vastbinden en ophijsen van een gevangene met een vorkheftruck en het maken van slaande bewegingen naar een gevangene. De 33-jarige Daniel Kenyon werd tot achttien maanden veroordeeld wegens het steunen, aanmoedigen en niet rapporteren van het misbruik. De 30-jarige Darren Larkin kreeg vijf maanden omdat hij bovenop een gevangene ging staan die geboeid op de grond lag. De drie zullen waarschijnlijk de helft van hun straf moeten uitzitten.

Van de mishandelingen werden foto’s gemaakt. De soldaat die de foto’s maakte werd in januari al tot achttien maanden gevangenisstraf veroordeeld. De foto’s, waarop ook twee naakte gevangenen zijn te zien die orale seks simuleren, zorgden in Groot-Brittannië voor grote consternatie en er werden vergelijkingen getrokken met de mishandeling door Amerikaanse soldaten van gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad.

De soldaten mishandelen de gevangenen in mei 2003 bij Basra in het zuiden van Irak. De stafchef van het Britse leger, Mike Jackson, bood de mishandelde Irakezen ,,en het Iraakse volk in zijn geheel'' vrijdagavond namens het leger zijn excuses aan. Hij zei dat de taferelen die op de foto’s zijn te zien totaal niet stroken met de belangrijkste maatstaven van het Britse leger. Minister van Defensie Geoff Hoon onderschreef de woorden van Jackson.

Jackson zei ook dat er geen reden was om te denken dat meerderen van de drie soldaten bij de mishandelingen betrokken zijn geweest.